Martin Sýkora Správy

Popradská nemocnica otvorila špeciálne oddelenie pre onkologických pacientov

Ako prví na Slovensku Nemocnica Poprad, a.s. pre onkologických pacientov otvorila Pracovisko pre malígne ochorenia peritoneálneho povrchu a HIPEC.

Ilustračný obrázok k článku Popradská nemocnica otvorila špeciálne oddelenie pre onkologických pacientov
Zdroj: Dnes24.sk

Po jedenástich rokoch od realizovania prvej unikátnej operačnej metódy onkologicých pacientov spojené s intraperito­neálnou aplikáciou cytostatík v hypertermii na Slovensku v Poprade konečne ako prví na Slovensku otvorili špecializované Pracovisko pre malígne ochorenia peritoneálneho povrchu a HIPEC.

Oddelenie už otvorené

Garantom tohto projektu je primár MUDr. Karel Kroupa PhD., ktorý túto operačnú metódu na Slovensku zaviedol už v roku 2006.

„Ministerstvo zdravotníctva SR vydalo v januári 2017 Nemocnici Poprad, a. s., súhlas so zriadením špecializovaného pracoviska – Pracovisko pre malígne ochorenia peritoneálneho povrchu a HIPEC. Od tohto dňa je pracovisko súčasťou chirurgického oddelenia s JIS,“ uviedla hovorkyňa Nemocnice Poprad, a.s. Sylvia Galajda.

Nielen pre potreby správneho nasmerovania pacientov z celého Slovenska na pracovisko otvorila popradská nemocnica už niekoľko mesiacov vopred onkochirurgickú ambulanciu. Lekári v nej zabezpečujú konzultácie pacientov s nádormi a ochoreniami horného a dolného tráviaceho traktu; prsníkovú poradňu; hepatobiliárnu poradňu a tiež poradňu pre zhubné ochorenia pobrušnice, z ktorej pacienti pokračujú v prípade indikácie liečbou na Pracovisko pre malígne ochorenia peritoneálneho povrchu a HIPEC.

Zdroj: TASR

Zoznam pre lepšiu orientáciu

Prioritne je pomoc lekárov Pracoviska pre malígne ochorenia peritoneálneho povrchu a HIPEC adresovaná pacientom s difúznym postihnutím blán dutiny brušnej a orgánov dutiny brušnej zhubným ochorením. Pacienti určení pre túto liečbu musia spĺňať určité kritériá, ktoré určila medzinárodná skupina expertov pod názvom PSOGI, aby pacientov mohli zaradiť do operačného plánu. Preto ide o selektovanú skupinu pacientov.

„V blízkej budúcnosti bude na internetových stránkách Chirurgického oddelenia Nemocnice Poprad, a. s., vyvesený zoznam indikácií a kontraindikácií pre jednotlivé typy malígnych ochorení, aby sa pacienti mohli v problematike viac orientovať,“ informovala Galajda.

Pacienti, ktorí si myslia, že sú vhodní kandidáti na podstúpenie spomínanej liečby, môžu túto skutočnosť konzultovať priamo s primárom chirurgického oddelenia MUDr. Karlom Kroupom, PhD., mailom alebo telefonicky a na stretnutie sa dostaviť s kompletnou zdravotnou dokumentáciou. „Rovnako je možné konzultovať túto skutočnosť so svojím onkológom alebo absolvovať vyšetrenie v onkochirurgickej ambulancii popradskej nemocnice,“ vysvetlila hovorkyňa nemocnice.

V Poprade prvé oddelenie svojho druhu

Pracovisko pre malígne ochorenia peritoneálneho povrchu a HIPEC v popradskej nemocnici vyrastá priamo z potrieb pacientov a v liečbe karcinomatózy dutiny brušnej má jednoznačné opodstatnenie. Pre časť pacientov s pokročilou malignitou peritoneálneho povrchu znamená predĺženie prežívania a skvalitnenia života.

„Ambíciou nemocnice je prispieť k zlepšeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti, rozšíreniu terapeutických možností pre pacienta a teda k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľov regiónu a to rozvojom spektra a kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ uzavrela Galajda. Otvorením a vybavením tohto pracoviska získavajú pacienti pomoc priamo vo svojom regióne, čím sa potrebná zdravotná starostlivosť stáva dostupnejšou.

Zdroj: Nemocnica Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM