Správy

NOVINKA na popradskej škole: Ide s dobou, na budove nainštalovali fotovoltické panely

V areáli vybudovali aj mini ecopark s 15 elektroko­lobežkami a elektrickými bicyklami. Tie budú využívať zamestnanci školy aj žiaci.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA na popradskej škole: Ide s dobou, na budove nainštalovali fotovoltické panely
Zdroj: Peter Bročka

Na Spojenej škole Jána Pavla II. v Poprade v súčasnosti finišujú s realizáciou projektu „Využívajte energiu ekologicky“.

Projektová manažérka Miroslava Vojčíková uviedla, že v rámci neho sa napríklad na budove školy nainštalovali fotovoltické panely, ktoré pokryjú spotrebu energie na osvetlenie budovy školy.

Zámer je financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu, a tiež zo štátneho rozpočtu, pričom celková výška dotácie je takmer 50-tisíc eur.

Zážitkové vzdelávanie

Súčasťou projektu sú aktivity zamerané na zvyšovanie povedomia o zmierňovaní dosahov zmeny klímy a adaptácie na zmenu klímy realizované školami.

„Cieľom bolo tiež zvýšiť povedomie pedagógov, žiakov a ich rodičov o tejto téme. Chceli sme to robiť formou zážitkového vzdelávania a prepojiť ho na praktickú implementáciu technických opatrení v priestoroch školy,“ objasnila Vojčíková s tým, že projekt v škole naštartovala bývala riaditeľka Katarína Krajňáková.

Okrem inštalácie 20 fotovoltických panelov na strechu školskej budovy s celkovým výkonom 10 kW, v areáli školy osadili tzv. smart-lavičky. Tie budú slúžiť na nabíjanie telefónov, elektrických kolobežiek a bicyklov priamo zo slnečnej energie.

V rámci projektu budú tiež vzdelávať žiakov o solárnej energii, konkrétne prepojením fotovoltiky na aplikáciu, ktorá umožňuje sledovať výkon v reálnom čase priamo na hodinách.

Majú mini ecopark

„V areáli sme tiež vybudovali mini ecopark s 15 elektroko­lobežkami a dvoma elektrickými bicyklami. Tie budú využívať zamestnanci školy ako alternatívu dopravy a žiaci v rámci vyučovacieho procesu,“ doplnil súčasný riaditeľ školy Marcel Karkoška.

Okrem toho sú pripravené aj školenia pre učiteľov, či environmentálne prednášky pre žiakov základnej i strednej školy. Dôležitá je v tomto smere podľa projektovej manažérky tiež osveta pre rodičov.

Súčasťou projektu je zároveň aj aktualizácia a tvorba výchovno-vzdelávacích materiálov na výučbu žiakov v oblasti zmierňovania a prispôsobovania sa zmene klímy.

ilustračné foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM