Rôzne

Popradská spoločnosť je prvou v projekte Človeka v ohrození: Zamestnáva 40 Rómov

Popradská spoločnosť na výrobu kosačiek je prvou na Slovensku zapojenou do projektu organizácie Človek v ohrození zameraného na zamestnávanie Rómov.

Ilustračný obrázok k článku Popradská spoločnosť je prvou v projekte Človeka v ohrození: Zamestnáva 40 Rómov
Zdroj: TASR

Projekt neziskovej organizácie Človek v ohrození, zameraný na zamestnávanie Rómov, pomohol nájsť v priebehu prvého roka existencie prácu štyrom desiatkam ľudí z marginalizovaných rómskych komunít. Po rozbehu a prvých merateľných výsledkoch projektu v Poprade chce organizácia rozšíriť program aj do ďalších miest Slovenska.

Prvým partnerom projektu sa stala spoločnosť Stiga Slovakia, ktorá v Poprade-Matejovciach vyrába kosačky, v súčasnosti zamestnáva 40 Rómov. „Pre niektorých z nich je to po mnohých rokoch prvá legálna práca,“ spresnil vedúci programov sociálnej integrácie Peter Adam s tým, že v projekte dbali o to, aby potenciálny zamestnávateľ mohol prijať kandidáta na pracovné miesto s potrebnými zručnosťami. „Pred nástupom do zamestnania sme robili s vybranými uchádzačmi prípravné školenia,“ vysvetlil Adam.

Rómskym záujemcom o prácu pomáhajú sociálne pracovníčky, sú s nimi nielen pri pohovoroch, v kontakte ostávajú aj po nástupe do práce. Pomáhajú riešiť bežné problémy, ktoré na pracovisku môžu vzniknúť, venujú sa i motivácii rómskych zamestnancov udržať si prácu, ale aj prístupu ich nadriadených. „O aspektoch spolupráce sme preto hovorili aj s vedúcimi, ktorí pracujú s vylúčenými Rómami priamo vo výrobe,“ uviedol Adam.

Pracujúci Rómovia sú pozitívnym príkladom

Poukázal na to, že Rómovia, ktorí si našli a udržali prácu, sú pozitívnym príkladom pre ďalších v komunite. „Stabilné zamestnanie znamená pre ľudí z vylúčených komunít pravidelný príjem a tým aj lepšiu životnú úroveň. Do programu sa často zapájajú viacerí členovia rodiny, čím sa výrazne zvyšuje životná úroveň celej domácnosti aj komunity,“ skonštatoval Adam. „Projekt zároveň pomáha búrať predsudky o nechuti Rómov pracovať,“ dodal.

Zdôraznil, že program, ktorý sa v Poprade podarilo naštartovať, je aplikovateľný v podmienkach hocijakej firmy. Organizácia Človek v ohrození chce spoluprácu postupne rozšíriť. „Momentálne komunikujeme s ďalšími firmami, aby sa zapojili do podobného modelu zamestnávania Rómov na Slovensku,“ potvrdil Adam.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM