Martin Sýkora Správy

Popradské asfaltovanie chodníkov: Ide o kvalitu alebo kvantitu?

Asfaltovanie chodníkov prebiehalo v letných i jesenných mesiacoch na území celého Popradu. Nový koberec dostali desaťtisíce metrov chodníkov.

Ilustračný obrázok k článku Popradské asfaltovanie chodníkov: Ide o kvalitu alebo kvantitu?
Foto: Martin Sýkora

Veľké asfaltovanie za veľké peniaze

Poprad zažil veľké asfaltovanie. Nový koberec dostali chodníky po celom meste. Správa mestských komunikácií (SMK) si zobrala „do parády“ aj miestne komunikácie. Stavebné práce realizuje firma Strabag, a.s. Riaditeľ SMK Peter Fabian uviedol, že rekonštrukcie sa dočkalo 2122 m² mestských komunikácií a vyše 15 700 m² chodníkov.

„Ide o odstraňovanie poškodených krytov, očistenie prerastených obrubníkov od trávy, ručné a mechanické zametanie chodníkov, výškovú úpravu šácht, kanalizačných poklopov a šupátok i pokládku nového živičného krytu,“ informoval riaditeľ SMK.

V tomto prípade ide o veľkú investíciu. Mesto Poprad zaplatí za opravu chodníkov a miestnych komunikácií dokopy vyše 152 tisíc eur.

PREČÍTAJTE SI AJ: Kruhová križovatka pri Bille budúci rok: Primátor chce zlúčenú investíciu

Asfaltovanie chodníkov Poprad 09/2016
12
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Vydržia chodníky viac než rok?

Priebeh prác však dal viac otázok ako odpovedí. Niektorí obyvatelia totiž nad kvalitou prác krútili hlavou. Jedným z nich je aj Edmond Dragošek, obyvateľ Zimnej ulice na popradskom sídlisku Juh III.

„Najprv mestské komunikácie pripravili chodník. Starý asfalt dávali dole a predpokladal som, že podľa zdravého rozumu sa vyzametá hrubá špina, zemina a tráva dočista. Mne by ani vo sne nepadalo penetrovať do špiny. Toto sa deje v dnešnej dobe za mestské peniaze? Robíme to na pol roka alebo na jednu zimu? Nechápem. Tu mal byť niekto kompetentný a celý tento neporiadok zaraziť,“ konštatoval Dragošek. Pravdou je, že v tomto úseku „finišér“ kládol asfalt na povrch, kde ležali staré kusy asfaltu, tráva – o dokonalej príprave chodníka na nový povrch nemohlo byť reči.

PREČÍTAJTE SI AJ: Bude lávka cez štvorprúdovku realitou? Radnica o tom uvažuje

„Kontrolu prác vykonáva stavebný dozor firmy, realizujúcej asfaltovanie a vedúci výroby Správy mestských komunikácií,“ vysvetlil Peter Fabian. V čase asfaltovania inkriminovaného chodníka však zo zmienených zodpovedných na mieste nikto nebol. Nespokojný občan mal osobnú skúsenosť aj s pracovníkmi firmy, ktorá práce realizuje. Ani tu však nedostal uspokojivú odpoveď. „Pýtal som sa chlapov na majstra, ale kývali hlavou, telefónne číslo na majstra mi nedali. Veď ja som len občan, nie som kompetentný to zaraziť. Najviac ma mrzí to, že táto fušerina nikoho neštve – psy brešú a karavána ide ďalej,“ povedal priamo na mieste pri asfaltovaní ulice Dragošek.

Obyvatelia sídliska veria, že kvalita zodpovedá zámeru a chodníky vydržia viac, než jeden rok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM