Tlačové správy

Popradské „bilingválky“ v stredu 27. 11. otvárajú dvere. Poďte sa pozrieť na slovensko-nemecké vyučovanie!

Škola, ktorá úspešne funguje takmer tridsať rokov. Škola, ktorá ponúka bilingválne slovensko-nemecké štúdium. Škola, ktorá dá absolventom slovenské i nemecké maturitné vysvedčenie.

Ilustračný obrázok k článku Popradské „bilingválky“ v stredu 27. 11. otvárajú dvere. Poďte sa pozrieť na slovensko-nemecké vyučovanie!
8
Galéria

To je bilingválna sekcia Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade, ktorá v stredu 27. novembra 2019 otvorí dvere žiakom základných škôl, ich rodičom i učiteľom.

Tí všetci budú môcť vidieť, ako vyzerá hodina matematiky, geografie či dejepisu v nemčine. Chýbať nebudú ani ukážky nemčiny, prezentácia slovensko-nemeckých projektov a výmenných pobytov, ale aj výstupy z návštev Prezidentského paláca, Národnej rady, divadiel, knižníc… To všetko a ešte oveľa viac totiž svojim žiakom ponúka sekcia gymnázia, ktorá bola zriadená v roku 1991 na základe Dohody medzi vládami Česko-Slovenska a Spolkovej republiky Nemecko.

Štúdium je päťročné. Vyučovanie v nemčine zabezpečujú kvalifikovaní učitelia zo SRN; tento školský rok sú v škole siedmi. Pre túto školu sa môžu rozhodnúť aj tí žiaci, ktorí po nemecky nevedia. Prvý ročník je totiž zameraný na výborné zvládnutie nemeckého jazyka, aby žiaci v ďalších ročníkoch mohli v tomto jazyku študovať odborné predmety. Z celkového počtu 31 hodín týždenne, až 20 hodín pripadá nemeckému jazyku. Učí sa v malých 12 – 13 členných skupinách.

V druhom ročníku sa už tradične organizujú výmenné pobyty s partnerskými školami v Nemecku. Slúžia na zdokonalenie jazyka, spoznanie školského systému, života a ľudí v SRN, ako aj na propagáciu a reprezentáciu našej školy a krajiny v Nemecku. Tretiaci sa zapájajú do rôznych aktivít najmä so žiakmi nemeckých škôl. Obľúbený je projekt Životné prostredie stavia mosty.

Spoločný program mávajú popradskí bilingvalisti aj s holandskými žiakmi zo školy v Groningene. Nechýbajú ani zážitkovo-vzdelávacie pobyty, ako napr. CERN vo Švajčiarsku, Veda a umenie v Paríži, Po stopách Leonarda da Vinciho v Taliansku a iné.

„Špecialitou“ štvrtého ročníka je týždenná prax v podnikoch s nemeckou účasťou na Slovensku. No a v poslednom ročníku už „len“ maturita a potom – vysoká škola.

Vykonaním maturitnej skúšky žiaci získavajú slovenské aj nemecké maturitné vysvedčenie a osvedčenie o vykonaní odbornej štátnej jazykovej skúšky z nemeckého jazyka na úrovni C1.

Žiaci dostávajú z nemeckej strany potvrdenie, že maturitná skúška absolvovaná v bilingválnej sekcii je na úrovni C2. Absolventi popradských „biliniek“ sa získaním nemeckého maturitného vysvedčenia môžu uchádzať o vysokoškolské štúdium v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku bez vykonania špeciálnych jazykových testov a sú považovaní za absolventa nemeckého gymnázia.

Keďže na Slovensku je popradská bilingválna slovensko-nemecká sekcia jedinou, ktorej partnerskou krajinou je SRN, je to škola s celorepublikovou pôsobnosťou. Pre žiakov zo vzdialenejších regiónov je zabezpečené ubytovanie aj strava v stredoškolskom domove mládeže na Karpatskej ulici v Poprade.

Príďte o 8.30 na Deň otvorených dverí bilingválnej sekcie popradského gymnázia! !!! Pozor !!! Sídli na Ulici mládeže na sídlisku Starý Juh

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Spojená škola, Ul. D. Tatarku
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM