Monika Vengrínová Rôzne

Popradské gymnazistky si zaslúžia veľký palec hore: Mladé dievčatá zožali parádny úspech!

O tom, že máme v Poprade šikovných mladých ľudí, niet pochýb. Niektorí však svojimi vedomosťami, šikovnosťou a úspechmi vynikajú o čosi viac. Medzi také patria aj dve študentky z Gymnázia na Kukučínovej ulici, ktoré sa môžu hrdiť krásnym úspechom.

Ilustračný obrázok k článku Popradské gymnazistky si zaslúžia veľký palec hore: Mladé dievčatá zožali parádny úspech!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Jednu fascinuje angličtina, druhú biológia. Obidve svojej vášni venujú nielen nevyhnutný čas v škole, ale i svoj voľný čas. Neustále sa vzdelávajú, zlepšujú a vo svojej oblasti vynikajú nad ostatnými. A najnovšie sa im podarilo i zvíťaziť v celoštátnej konkurencii.

Recept na úspech

Štrnásťročná Katarína Krupková navštevuje terciu a miluje angličtinu. Na olympiáde v tomto jazyku porazila sedem najlepších angličtinárov z každého kraja. „Boli sme vyrovnaní súperi, ale bolo to dosť náročné, najmä preto, že som bola dosť v strese. Určite som nečakala, že budem prvá, takže ma to veľmi potešilo. Podporujú ma spolužiaci aj učitelia, preto sa naozaj z takéhoto úspechu teším,“ uviedla Katka, ktorá sa angličtinu učí odmalička.

Ako prezradila, v angličtine hráva hry na počítači, pozerá seriály a filmy i číta knihy. Komunikuje tiež s kamarátmi z celého sveta. To je jej recept na to, ako sa angličtinu naučiť. „Angličtina ma veľmi baví, raz by som určite chcela ísť študovať alebo bývať do krajiny, v ktorej sa rozpráva po anglicky,“ povedala o svojom sne Katka, ktorej v štúdiu pomáha i pani učiteľka, ktorá ju pripravila aj na samotnú olympiádu.

Päť rokov práce prinieslo ovocie

Prváčka Nela Gloriková má šestnásť a jej vášňou a svetom sú vtáky. Päť rokov pripravovala projekt o vodnom vtáčikovi Vodnárovi potočnom, s ktorým zažiarila na celoslovenskej olympiáde. V rámci projektu zisťovala početnosť a hustotu tohto vtáka na celom slovenskom toku rieky Poprad. „S ornitológmi sme si rozdelili celý úsek rieky na desať častí a každý rok v rovnakom termíne sme mapovali. Zistili sme, že trend je mierne klesavý, čiže z tohto dôvodu sme inštalovali aj umelé hniezdne polobúdky,“ vysvetlila svoj projekt, s ktorým zvíťazila medzi celoštátnou elitou, Nela.

Svoj vzťah k biológii si vybudovala už na základnej škole, kde ju k tomu viedla učiteľka – botanička. Ona sama sa však vydala cestou zoológie, ktorá ju zaujíma viac. Už vo svojom mladom veku je členkou ornitologickej spoločnosti, prednáša na konferenciách a aktuálne robí výskum na Prešovskej univerzite. V budúcnosti by rada študovala biológiu v Prahe.

Úspech, ktorý dosiahla na celoslovenskej olympiáde ju veľmi potešil. „Som veľmi rada, že som vyhrala, že ocenili moju päť ročnú prácu. Na budúci rok idem znova. Viem však, že obhájiť je ťažšie ako vyhrať, preto to budem mať ťažké,“ myslí si Nela s tým, že pre budúci rok je vybraná i ako náhradníčka na medzinárodné kolo, ktoré sa bude konať v Tbilisi alebo v Istanbule.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM