Pavol Hrabovský Správy

Popradské prevádzky preveruje nový COVID automat: S akými reakciami sa stretávajú?

Okres Poprad je už druhý deň v režime ostražitosti, čo do určitej miery obmedzuje zákazníkov aj prevádzkarov. Ako sa vysporiadali s týmto problémom?

Ilustračný obrázok k článku Popradské prevádzky preveruje nový COVID automat: S akými reakciami sa stretávajú?
4
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský

Popradský okres je podľa COVID automatu od pondelka oranžový. S týmto faktom prichádzajú aj obmedzenia pre prevádzky. Väčšina zariadení v Poprade, predovšetkým ubytovacie a stravovacie služby sa rozhodli, že budú fungovať v tzv. OTP režime (očkovaní, testovaní, po prekovaní COVID 19). Prevádzky majú na výber aj ďalšie možnosti fungovania – režim kompletne zaočkovaní a režim základ, kedy môžu vojsť do prevádzky všetky osoby bez rozdielu. O všetkých zmenách pre okres sa dočítate TU.

Väčšina OTP

Medzi prevádzkami, ktoré si vybrali OTP, je aj obľúbená reštaurácia vo Veľkej – Reštart Burger. Pre redakciu Dnes24 poskytol vyjadrenie zamestnanec Lukáš: „Máme u nás dve exteriérové terasy, tak fungujeme na hlavnej terase v súlade s OTP režimom a aj v jedálenskej sále podľa počasia. Na interiérovej terase máme režim pre nezaočkovaných, to znamená kapacitu 10 ľudí a 4 stolíky, ktoré sú 2 metre od seba.“

Opatrenia podľa neho spôsobili rozruch aj medzi zákazníkmi. Reakcie ľudí sú zatiaľ všelijaké.

Rôznorodé reakcie

"Mali sme aj negatívne skúsenosti za včerajšok (pondelok 16. augusta), ale nebolo ich toľko. Okolo 90% zákazníkov je očkovaných. Vždy sa to kontroluje presne podľa nariadení. Ak sa mi však niekto nechce preukázať, tak nechce. Nie sme policajti, no snažíme sa to kontrolovať,“ dopĺňa Lukáš.

V centre mesta sa rozhodli pre rovnakú alternatívu: „Zákazníkov informujeme o opatreniach už pri vstupe na prevádzku. V rámci OTP opatrení funguje terasa aj interiér,“ informovala Zuzana, ktorá je vedúcou v Minipivovare Tatras.

Dve skupiny

Zo strany zákazníkov sa spočiatku prevádzka stretla so zmiešanými reakciami, a to predovšetkým na sociálnej sieti.

„Zákazníci sa vo facebookovom ozname rozdelili na dve skupiny. Tí ktorým to nevadí, a tí, ktorí s tým výslovne nesúhlasia,“ vysvetľuje Zuzana, no dodáva, že v dennej prevádzke sú skúsenosti pozitívne.

„Čo sme sa pýtali personálu, tak to ide celkom dobre. Väčšina zákazníkov automaticky ukazuje potvrdenia. Selektovanie očkovaných a nezaočkovaných nemáme. Všetko funguje v rámci opatrení,“ dopĺňa Zuzana.

Aj hotely či fitká

V ubytovacích zariadeniach a fitness centrách padla voľba na rovnakú alternatívu. Potvrdil nám to Pavol, ktorý je zamestnancom v Hoteli Tatramonti:

„Snažíme sa fungovať v rámci OTP nariadení, respektíve podľa vyhlášky, ktorú sme dostali.“ Ďalej uvádza, že zákaznícke reakcie na nové opatrenia sú z väčšej časti pozitívne: „Ľudia naradenia zatiaľ chápu, no panuje určitá nervozita. Nemôžeme ich prinútiť ukazovať potvrdenia, môžeme sa len opýtať."

„Kontrolujeme to, no snažíme sa zachovať ľudský prístup,“ dodáva Pavol.

Obľúbená posilňovňa Golem je na tom rovnako: „Fungujeme v rámci OTP opatrení. Vybrali sme si jednu alternatívu, ktorá prichádza do úvahy,“ uviedla zamestnankyňa Eva. Obrátili sme sa aj na miestne kino, ktoré ostáva otvorené v podobnom režime.

„Fungujeme v obmedzenom režime na 50% kapacity, sedenie je šachovnicové. Na vstup do kina momentálne diváci nepotrebujú očkovací preukaz ani platný test. V súlade s najnovšími nariadeniami sme sa rozhodli zostať otvorení pre všetkých, pričom naďalej platí povinnosť mať v interiéroch prekryté ústa aj nos,“ hovorí manažérka kina Cinemax Ľudmila.

Zároveň dodáva, že pravidlá platia prioritne pre tento týždeň a môžu sa neskôr meniť. Všetko závisí od farby okresu Poprad.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Nový Covid automat od 16. augusta
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM