Peter Handzuš Rôzne

Popradské rašelinisko čistili dobrovoľníci. Prišli však len traja

Malá skupina dobrovoľníkov čistila vo štvrtok rašelinisko v meste Poprad. Pôvodne ich malo byť 60, keďže sa na projekte mali zúčastniť aj tri triedy jednej z miestnych škôl, ale pre zlé počasie školáci neprišli. Na brigáde sa tak zúčastnili traja milovníci prírody.

Ilustračný obrázok k článku Popradské rašelinisko čistili dobrovoľníci. Prišli však len traja
Zdroj: TASR

„Popradské rašelinisko je priamo v meste Poprad, a to je na ňom to najzaujímavejšie. Je veľmi pekne zachované a má veľkosť cez štyri hektáre. Prešlo veľmi zložitým vývojom, v období 60. rokov minulého storočia sa tu vyťažila rašelina, potom sa odvodnilo, urobila sa tu čiastočná zástavba a ľudia tu navozili aj odpad. No aj napriek tomu sa rašelinisko dokázalo dať do celkom peknej, takmer prírodnej podoby,“ objasnil Dušan Šácha, koordinátor projektu Zlepšenie ochrany vybraných mokradí severného Slovenska na základe fauny vážok.

Deťom, ktoré sa mali zúčastniť dnešnej brigády, v rámci projektu prednášal o popradskom rašelinisku, aby vedeli, aký prírodný skvost sa tu nachádza. Brigády na ploche neďaleko sídliska Juh pri hlavnej ceste 1/18 by sa mali zúčastniť v neskoršom termíne, v projekte praktickej starostlivosti o rašeliniská sa totiž bude pokračovať až do konca roka.

„My sme na tomto mieste vypilovali také náletové kríčky, ktoré začali rašelinisko zarastať, trošku sme lokalitu prečistili, predpokladám, že sa sem ešte vrátime,“ zdôraznil Šácha.

Popradské rašelinisko čistili. Prišli len traja dobrovoľníci
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM