Monika Vengrínová Rôzne

Popradské školy majú desiatky rokov, potrebujú opravy a rekonštrukcie: Aké sú ich najväčšie problémy?

V pôsobnosti mesta Poprad je deväť základných škôl, pričom pri každej je tiež jedna alebo dve materské školy. Všetky majú od tridsať do sedemdesiat rokov a nutne potrebujú určité opravy, či rekonštrukcie. Viceprimátor Pavol Gašper tento stav zmonitoroval a takýto je výsledok.

Ilustračný obrázok k článku Popradské školy majú desiatky rokov, potrebujú opravy a rekonštrukcie: Aké sú ich najväčšie problémy?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Každá škola je niečim špecifická aj čo sa týka nedostatkov, aj výnimočne dobrých vecí. Bolo by nezodpovedné povedať, ktorá z nich je na tom najhoršie. Presvedčil som sa, že riaditelia a riaditeľky sa urputne snažia, aby boli školy v čo najlepšom stave a aby pedagogický proces viedol k čo najlepším výsledkom. Každý má vlastnú cestu podľa vlastných priorít. Podľa mňa sú riaditelia a celý pedagogický zbor vrátane pracovníkov školských zariadení hrdinovia,“ uviedol na margo stavu popradských škôl viceprimátor mesta Poprad Pavol Gašper a dodal, že naše školy majú tridsať až sedemdesiat rokov, pričom stavba je asi po štyridsiatich rokoch zrelá na generálnu opravu. „To je pre nás výzva na dnes“.

Granty, úver a vlastné prostriedky

Viceprimátor tak na základných a materských školách zisťoval skutkový stav, aby bolo jasné, čo treba riešiť a čo treba riešiť prioritne. Za najväčšie problémy on osobne považuje teplo a vodu. Po prvé, vodu zatekajúcu zo striech, ktoré ešte neboli zrekonštruované a vodu zo zeme, a to ako spodnú, tak i vrchnú, ba dokonca i z kanalizácie. Po druhé, vo veľkej väčšine drahé teplo a podľa vyjadrení riaditeľov aj nevhodná regulácia dodávky tepla zo strany dodávateľa. „No a po tretie, teplo unikajúce cez staré okná, cez nezateplené stropy školských budov a telocviční a napokon cez nezateplené steny,“ objasnil Gašper.

Podľa jeho slov, sú všetky nedostatky v oblasti stavu budov odstrániteľné pomerne rýchlo, ak by malo mesto k dispozícii dostatok finančných prostriedkov. Tie sa pokúsi získať z grantov, nakoľko je to najvýhodnejšia forma financovania, hoci možnosti získať grant na zatepľovanie sa pravdepodobne pomaly končia. Do úvahy ešte, podľa neho, prichádza úver a samozrejme vlastné prostriedky.

Začať by sa mohlo na budúci rok

„Som presvedčený, že po zabezpečení lacnejšieho tepla, zateplení striech a výmene okien by jedna škola znížila náklady na energie o 20 až 40 tisíc eur za rok. Čo sa týka potrebných zdrojov, veľmi hrubo odhadujem, že opravy nerekonštruovaných striech vrátane strešného zateplenia by stáli približne 500 tisíc eur, zateplenie nezateplených striech môže vyjsť až na niekoľko miliónov eur, výmeny okien 500 tisíc a hydroizolácia a obdobné opatrenia okolo 300 až 500 tisíc eur,“ vymenúva viceprimátor s tým, že zateplenie budov by navrhoval riešiť z grantových peňazí alebo ako poslednú fázu z úspor dosiahnutých po realizácii prvých troch opatrení, čiže opravách striech, ich zateplení a výmene okien.

Aktuálne tak má mesto za sebou prvú časť, ktorou je spomínané zisťovanie skutkového stavu. Podľa Gašpera by teraz bolo vhodné s poslancami a ďalšími odborníkmi prediskutovať, aký postup by bol najlepší. „Existuje viacero prístupov, no teraz by bolo predčasné hovoriť, ktorý z nich sa uplatní. Rozhodujúce slovo budú mať poslanci. Ide o nemálo peňazí. Som však presvedčený, tak, ako boli niektorí pracovníci mestského úradu aj v minulosti, že ak budeme postupovať rozumne, investície sa, ak sa nič mimoriadne nestane, pomerne rýchlo, za osem až dvanásť rokov, vrátia,“ uviedol viceprimátor s tým, že to, kedy sa s opravami začne, závisí od poslancov a od peňazí. „Zrejme teda až na budúci rok,“ dodal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM