Martin Sýkora Samospráva

Popradské školy s jednotným jedálničkom: Stravovanie detí je priorita

Od januára začne v deviatich školských jedálňach, ktorých zriaďovateľom je mesto Poprad, platiť jednotný jedálny lístok. Radnica si sľubuje vyššiu kvalitu.

Ilustračný obrázok k článku Popradské školy s jednotným jedálničkom: Stravovanie detí je priorita
Zdroj: TASR

Cieľom tejto zmeny je postupne zvyšovať kvalitu jedál. Novinka má odhaliť medzery v systéme stravovania, ktorý tu fungoval.

„Po skúsenostiach sme sa rozhodli vylepšiť školské stravovanie ako celok. Rozhodli sme sa ísť do projektu zjednotenia jedálnych lístkov na školách. To znamená, že v reálnom čase varia všetky jedálne jednu receptúru. Cieľom je dlhodobo sledovať kvalitu pripravených jedál,“ vysvetlil viceprimátor Igor Wzoš.

4 vedúce kuchýň

Samospráva vybrala štyri vedúce kuchýň, ktoré budú zostavovať jedálny lístok a každý mesiac ho pripraví iná kuchárka. Vedenie mesta tvrdí, že nebolo jednoduché zostaviť jedálny lístok na január, pretože na začiatku sa nevedeli zhodnúť ani na prílohe. Každá vedúca kuchyne má totiž inú skúsenosť, každá varí inak.

„Dôležité je, aby boli deti dobre stravované,“ povedal Wzoš.

Začiatkom leta vypovedala samospráva s jednotlivými dodávateľmi potravín zmluvy a urobili novú súťaž. „Podmienky boli nastavená veľmi prísne, čo sa týka mlieka, mäsa a ovocia. Od 1. januára budú mať školy zväčša staronových dodávateľov, ale došlo tam k zmenám. Sledujeme kvalitu aj cenu, ale kvalita je prvoradá,“ vysvetlil Wzoš. V základných školách, ktorých zriaďovateľom je mesto, sa nachádza zhruba 5000 detí. Podľa slov viceprimátora sa v školských jedálňach stravuje 70 až 80 percent z nich.

Zmena stravovacích návykov

Výhody v zmene stravovania vidí aj druhý viceprimátor Pavol Gašper, ktorý našiel problém v stravovaní aj v návykoch z domu.

„Deti sú z domu naučené jesť klasické jedlá a keď im v školskej jedálni dajú niečo nové, tak s tým majú problém,“ vysvetlil Gašper.

Podľa jeho slov však ide len o upravenie stravovacích návykov. Vedenie radnica hovor, že pre mnohé deti je práve obed v školskej jedálni jediným teplým jedlom za celý deň. Do receptov chcú vedúce kuchýň postupne zapracovať viac zdravých vecí, najmä ovocia a zeleniny. Niektoré školské jedálne budú musieť postupom času prejsť aj technickým vybavením a postupnou modernizáciou.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM