Peter Handzuš Rôzne

Popradskí judisti pomohli ukrajinským škôlkarom: Zbierka pod záštitou Poprad24

Deti a ich rodičia z popradského Extreme Combat Clubu vyzbierali predmety, ktoré putovali do materskej školy v ukrajinskej Svaljave. Myšlienku pomoci detí deťom podporila aj vaša 24-ka.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí judisti pomohli ukrajinským škôlkarom: Zbierka pod záštitou Poprad24
Foto: Martin Sýkora

Extreme Combat Club Poprad (ECC) združuje stovku detí – judistov, ktoré vedie tréner a zároveň šéf klubu Jozef Lenčéš. V športovom klube sa rozhodli, že pri príležitosti vianočných sviatkov pomôžu deťom, ktoré ju potrebujú. Voľba nakoniec padla na Materskú školu Nádej v ukrajinskej Svaljave.

Podtatranskí bojovníci pre ukrajinské deti

„Nádej sa stará o 15 detí z nášho mesta. Na začiatku sme nemali nič. Postupne vybavenie pribúda. Potrebujeme hračky a kancelárske potreby, neskôr s nimi urobíme pre deti oslavu – to je taký náš sen,“ povedal zakladateľ škôlky Ivan Kondor, ktorému už dlhšie pomáha Marek Sonoga, misijný pracovník Cirkevného zboru Bratskej jednoty baptistov v Poprade. „Už dva roky máme so Slovákmi dobré vzťahy, pomáhajú našej škôlke. Keď iné deti môžu pomáhať našej škôlke – to je veľmi dobré. My privítame pomoc, aby sme mohli lepšie slúžiť našim deťom,“ dodal Kondor záoveň s veľkým poďakovaním.

Pomoc slabším a malým je jedným zo základných pravidiel, ktoré sa snaží tréner ECC vštepovať svojim zverencom. Podtatranské deti nesklamali. Do zbierky sa pustili veľmi aktívne.

„Som príjemne prekvapený, ako zareagovali naši bojovníci a ich rodičia. Silný nie je ten, kto vás zrazí k zemi, ale ten, kto vám pomôže vstať,“ povedal Lenčéš.

Foto: Martin Sýkora

Zbierka nad očakávania

Podtatranský športový klub ECC vyzval deti a ich rodičov, aby v rámci svojich možností pomohli ukrajinskej škôlke. Malí judisti a ich rodičia dali dokopy pastelky, papiere všetkého druhu, plastelíny, farby a farbičky ako aj niekoľko hračiek. Zodpovedným za spoluprácu medzi zbormi zo Slovenska a Ukrajiny je Marek Sonoga, ktorý nasmeroval pomoc do svaljavskej materskej školy.

„Pred tromi rokmi sme si uvedomili, že my pod Tatrami máme ako pomôcť. Preto ma teší, že sa do nášho projektu zapojili aj popradské deti z ECC pod vedením trénera Jozefa Lenčéša,“ konštatoval Sonoga, ktorého v ukrajinskej materskej škole prekvapili práce na telocvični, ktorú tam chcú pre deti otvoriť do leta 2017.

Svaljava 2016 (Ukrajina) - zbierka ECC Poprad
15
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Spojenie „nespojiteľného“

Garantom zbierky sa stala redakcia Poprad24, ktorá bola zárukou, že predmety sa dostanú priamo do rúk adresátov – ukrajinských detí. „V spolupráci s Poprad24 sme deťom v Nádeji doručili predmety a materiál na tvorivé dielne,“ vysvetlil Sonoga. Osobne im dary odovzdal Martin Sýkora, redaktor vášho spravodajského portálu.

„Pomoci pre deti nikdy nie je dosť. Veľmi rád som videl úsmev na tvárach detí, ktoré toho majú oveľa menej ako naše deti pod Tatrami,“ konštatoval Sýkora.

Materiálna pomoc skončila v správnych rukách. Projekt spojil dokopy nespojiteľné – popradských judistov, podtatranskú novinársku redakciu, baptistický zbor a ukrajinskú škôlku. „Ak človek chce, všetko je možné. A my sme veľmi chceli. Dúfam, že sme zaviedli peknú novú tradíciu, ktorou len začíname,“ dodal Lenčéš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM