Správy

Popradskí pediatri s ráznym rozhodnutím: Takto chcú zabrániť prenosu chrípky na pacienta

Pediatri v popradskej nemocnici chcú aktívnym prístupom zabrániť prenosu chrípky na pacienta. Rozhodli sa spoločne.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí pediatri s ráznym rozhodnutím: Takto chcú zabrániť prenosu chrípky na pacienta
Zdroj: TASR

Pediatri v popradskej nemocnici chcú aktívnym prístupom zabrániť prenosu chrípky na pacienta a v tejto súvislosti sa v pondelok hromadne dali zaočkovať proti tomuto ochoreniu.

Pediater Miroslav Repko potvrdil, že chcú prekonať hranicu 70 percent zaočkovanosti u lekárov na ich oddelení a zároveň tak motivovať aj ostatných zdravotníckych pracovníkov v nemocnici.

Nová očkovacia látka

Očkovanie zdravotníkov sme na našom oddelení sledovali v sezóne 2017/2018, kedy bola zaočkovanosť lekárov na úrovni 29 percent. Z pohľadu nelekárskych pracovníkov to boli len štyri percentá, čo približne zodpovedá celoslovenskému priemeru. Tento rok sme o tejto téme viac rozprávali, upozornili sme ich na to, že máme novú tetravalentnú očkovaciu látku a doteraz sme u lekárov zaznamenali dvojnásobný nárast počtu zaočkovaných,“ skonštatoval Repko.

Zároveň upozornil, že zdravotnícki pracovníci patria do rizikovej skupiny v súvislosti s chrípkou, keďže pracujú v infekčnom prostredí, môžu sa nakaziť od chorých pacientov a preniesť chorobu domov. Zároveň môžu byť zdrojom nákazy a nakaziť tak iných pacientov.

Možno my pediatri sme ešte citlivejší na toto, pretože pracujeme s deťmi, aj zdravými, ale aj s kriticky chorými. Práve preto si myslím, že je dôležité o tom hovoriť a očkovať sa proti chrípke,“ zdôraznil Repko s tým, že najideálnejší čas na očkovanie je štyri až šesť týždňov pred začiatkom chrípkovej sezóny, teda do konca roka, prípadne začiatkom toho budúceho.

Plynulý chod nemocnice aj počas chrípky

Aj preto lekári z pediatrie organizujú vakcinačné dni v popradskej nemocnici a dávajú tak priestor zaočkovať sa aj zdravotníkom z iných oddelení. „Okrem zníženia rizika cirkulácie vírusu chrípky v nemocnici, má organizované očkovanie na pracovisku za cieľ zabezpečiť plynulý chod nemocnice, zamedziť absenciám nášho personálu a postarať sa tak na 100 percent o našich pacientov v období chrípkových epidémií,“ dodáva medicínsky riaditeľ Nemocnice Poprad, a. s., Miloš Kňaze.

Primárka pediatrie s JIS Beáta Šoltýsová upozornila, že na ich oddelení ležia mnohí pacienti, pre ktorých by mohol mať kontakt s personálom nakazeným chrípkou závažné dôsledky. „Preto sa snažíme, aby k pacientom, ktorí majú oslabený imunitný systém, alebo deťom ležiacim na JIS, mali prístup len zaočkovaní lekári,“ dodáva s tým, že očkovanie prinieslo veľký pokrok v prevencii mnohých ochorení.

Ohrozená skupina

Víta túto iniciatívu najmä mladých lekárov a verí, že sa zvýši povedomie aj u medicínskych pracovníkov o očkovaní proti chrípke. Zároveň priznala, že nie všetci zdravotníci majú jasné a relevantné informácie o očkovaní, a preto je dôležité toto povedomie zvýšiť.

Projekt Slovenskej epidemiologickej a vakcionologickej spoločnosti „Chránime našich pacientov. Očkujeme sa proti chrípke“, ktorý pokračuje už piaty rok, vznikol s primárnym cieľom informovať o potrebe očkovania zdravotníkov proti chrípke, a tým chrániť hospitalizovaných pacientov.

Z prieskumov vyplýva, že neočkovaní zdravotníci majú 3,4-krát vyššie riziko dostať chrípku, ako neočkovaný zdravý dospelý človek.

Napriek tomu sa Slovensko radí medzi krajiny s dlhodobo najnižšou ochranou zdravotníkov očkovaním. „V súčasných legislatívnych podmienkach a podmienkach poisťovní je veľmi zložité a komplikované zabezpečiť organizované hromadné očkovanie zdravotníkov na pracovisku, čo je veľkou bariérou, ktorá významným spôsobom negatívne vplýva na ochotu a záujem o očkovanie u našich zamestnancov,“ uzatvára Kňaze.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM