Monika Gécziová Kultúra

Popradskí škôlkari a školáci s veľkým srdcom: Obdarovali deti zasiahnuté vojnou

Hory jedla, množstvo darčekov, domov plný lásky a pokoja. Kým pre väčšinu z nás sú takéto Vianoce samozrejmosťou, pre mnohých sú len snom. Spríjemniť najkrajšie sviatky v roku deťom, ktoré v živote veľa šťastia nemajú, sa preto rozhodli aj v jednej z popradských škôlok a škôl. 

Zdroj: Dnes24.sk

Už od svojho vzniku organizuje Súkromná materská škola Centra pre rodinu a Komunitná základná škola Márie Montessori v predvianočnom čase besiedky. Pred tromi rokmi sa však rozhodli posunúť túto oslavu o level vyššie a zorganizovali vianočný večierok pre deti a ich rodičov, kde sa okrem vystúpenia detí vytvoril priestor aj na spoločné posedenie pri vianočnej kapustnici a punči. A to sa stalo tradíciou.

“Robíme to preto, lebo nám záleží na budovaní dobrých vzťahov s rodičmi a vytváraní priateľských vzťahov medzi rodičmi navzájom, čo prispieva k rodinnej atmosfére v našej škôlke a škole,” uviedla ich riaditeľka Beáta Spodná: “Nech vianočné sviatky nie sú len o vypekaní niekoľkých druhov koláčov, zháňaní tých najlepších darčekov, množstve jedla a vyleštenom dome. Chceme, aby deti prežili so svojimi rodičmi niečo, čo bude mať v ich spomienkach na Vianoce strávené s nimi skutočnú hodnotu”. 

Pomoc pre deti na Ukrajine

Ako riaditeľka ďalej uviedla, cieľom predvianočných večierkov je tiež pomoc chorým a chudobným, aby sa deti naučili, že aspoň raz v roku by sme mali urobiť jeden veľký a krásny skutok z lásky. Preto vianočné večierky minulý rok obohatili o ďalší rozmer: “Keďže pravé posolstvo Vianoc spočíva v Láske, ktorá prišla na svet, rozhodli sme sa pozvať deti a rodičov k šíreniu tohto posolstva ďalej vo forme vianočných balíčkov, ktoré deti spolu s rodičmi pripravujú v predvianočnom čase,” objasnila Spodná. 

Vianočný večierok s charitatívnym podtónom
20
Galéria
Foto: K. Horvatova

Tie kladú počas večierka pod vianočný stromček, odkiaľ putujú na Ukrajinu do oblastí zasiahnutých vojnou. Tu potešia deti žijúce v oblasti Donbasu a Luganska, ako aj deti a rodiny, ktoré opustili svoje domovy postihnuté vojnou. “Minulý rok bola časť balíčkov poslaná do detského domova v Luganskej oblasti Ukrajiny, kde urobili tamojším deťom obrovskú radosť,” vysvetlila Svetlana Oryshchen, ktorá spolupracuje s ukrajinskou nadáciou “Pre život”. Ona sama je jednou z tých, ktorá so svojou rodinou utiekla z Ukrajiny pred vojnou a chudobou a stala sa učiteľkou v tejto popradskej materskej škole. 

Oblečenie, hračky či pomôcky do školy

“Od Svetlanky vieme, že sa už domov nemôže vrátiť a že veľa detí tam prišlo o rodičov a žijú v chudobe. Preto im už druhý rok pripravujeme vianočné darčeky. My sme tento rok s mamou pripravili darček pre šesťročné dievčatko. Do balíčka sme dali oblečenie, hračky a pomôcky do školy. Veríme, že ju náš darček poteší,” prezradila školáčka Nina Michalková. 

Jej spolužiačka Sarka Zmijovská dodáva: “Vianoce sú časom pokoja a radosti a preto som sa aj ja rozhodla pomôcť detičkám na Ukrajine. Viem, že to majú ťažšie ako ja a preto mi urobilo radosť pripraviť pre ne balíček, aby sa mohli aj ony potešiť. Bolo milé a čarovné, keď sme tieto balíčky odovzdali počas našej vianočnej besiedky. O to viac, keď sme vedeli, že aj my pomôžeme rozžiariť detské očká a dušičky v najkrajší čas v roku”.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM