Ľubomír Hudačko Správy

Popradskí špecialisti sú v tom na východe PRVÍ: Použili metódu, po ktorej netreba operáciu

Pomohli pacientovi, ktorý mal početné iné pridružené diagnózy a chirurgický operačný zákrok by bol u neho veľmi rizikový.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí špecialisti sú v tom na východe PRVÍ: Použili metódu, po ktorej netreba operáciu
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Nemocnica Poprad zaviedla nový endoskopický výkon na hrubom čreve. Nemocnica Poprad o tom informuje na svojej webstránke.

„Je efektívny, šetrný k pacientovi, odstráni nežiaduci útvar a pacient nemusí absolvovať operáciu. Tiež sa touto metódou eliminujú ďalšie riziká klasického zákroku. Popradskí špecialisti sú prví na východe Slovenska, ktorí túto metódu použili,“ píše nemocnica.

Ako nemocnica ďalej uviedla, so zdokonaľovaním technickej stránky endoskopov, diagnostikovaním malých prednádorových a nádorových lézií sa postupne rozširovali aj endoskopické terapeutické výkony.

V roku 2014 bola predstavená nová pokročilá endoskopická metóda – endoskopická transmurálna resekcia.

Tá umožňuje odstránenie celej hrúbky steny tráviacej trubice bez toho, aby došlo k prederaveniu tráviacej trubice.

Dominantné postavenie má technika FTRD (Device), ktorá kombinuje naloženie OTS (over-the-scope) klipu na patologickú léziu s následným odstránením patologického tkaniva pomocou slučky.

Ušetria od operácie

"Metóda má hlavné využitie pri léziách, podozrivých na prítomnosť karcinómu. Práve tie sa dajú endoskopicky úplne odstrániť. Pacienta tak ušetríme chirurgického zákroku. Ďalej sú to lézie, ktoré sa po aplikácii injekcie nezodvihnú, lézie, ktoré sa nachádzajú v obtiažnych lokalizáciách – napríklad oblasť apendixu a túto metódu používame aj tam, kde predošlý endoskopický výkon nebol úplný a bolo nutné ponechať u pacienta časť patologického tkaniva,“ vysvetlil Ján Mikloš, zástupca primára oddelenia vnútorného lekárstva Nemocnice Poprad.

Obmedzujúcim faktorom, či tento postup môže byť u pacienta použitý je veľkosť lézie. "Za maximálnu je považovaná veľkosť 20–25mm podľa toho, či je lézia fixovaná alebo nefixovaná k spodine,“ dodáva skúsený odborník.

Ako dopadol prvý prípad

Po absolvovaní teoretického výcviku špecialisti v Nemocnici Poprad vykonali prvýkrát FTR na východnom Slovensku v závere októbra pod záštitou profesora Jana Martínka z IKEM-u.

"Pomohli sme pacientovi, ktorý mal početné iné pridružené diagnózy a chirurgický operačný zákrok by bol u neho veľmi rizikový. Pacienta sme v spolupráci s anestéziologickým tímom uspali, endoskopický výkon trval približne hodinu. Nezaznamenali sme žiadne komplikácie. Histológia potvrdila, že u neho išlo o léziu so zmenami buniek ťažkého štádia, ktoré predchádzajú vzniku nádoru. Pri zákroku bola celé lézia odstránená, pacient bude pravidelne chodiť na kontroly,“ opísal prvý prípad Mikloš.

Zdroj: Instagram.com/buuski
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM