Monika Vengrínová Rôzne

Popradský fotograf Richard: Na týchto miestach fotím zaľúbencov najradšej!

Svadobná sezóna pomaly klope na dvere a čoraz viac práce čaká i fotografov, ktorých prácou je najkrajší deň snúbencov zachytiť na fotkách. Ktoré miesta si zaľúbenci na fotenie v rámci svojho svadobného dňa vyberajú najradšej, sme sa opýtali popradského fotografa Richarda Gerényiho.

Ilustračný obrázok k článku Popradský fotograf Richard: Na týchto miestach fotím zaľúbencov najradšej!
Zdroj: Dnes24.sk

Fotiť začal ako trinásťročný požičaným fotoaparátom na dovolenke. K svadobnému fotografovaniu sa dostal zhruba pred pätnástimi-dvadsiatimi rokmi, keď ho kamarát poprosil, aby mu nafotil jeho svadbu. Odvtedy ich boli stovky. „Svadobné fotenie nie je gro mojej práce, ale je to zábavné. Rád fotím svadby. Ľudia ma niekedy dokážu doslova prekvapiť zaujímavými nápadmi,“ povedal Rišo.

S tými zvyčajne prichádzajú, podľa jeho slov, už na prvé stretnutie, ktoré sa koná v značnom časovom predstihu pred svadbou. K druhému stretnutiu dochádza zhruba týždeň pred dňom D, kedy je už viac-menej jasné, aké bude počasie a či sa bude na fotenie voliť mokrý alebo suchý variant.

Fotí sa i deň pred či po svadbe

„Snúbenci povedia, akú majú predstavu, potom na základe ich predstáv poviem tú svoju a stretneme sa v nejakom bode,“ vysvetľuje fotograf, pričom dôležité je tiež dohodnúť si deň fotenia. 99 % párov preferuje fotenie vo svadobný deň, nájdu sa však i takí, ktorí si chcú fotenie užiť bez stresov a pristúpia naň deň pred alebo po svadbe. „Svadobný deň je síce veselý, ale pre pár dosť stresujúci, takže ja veľmi rád fotím v iný deň. Rozhodnutie je však samozrejme na snúbencoch. Čo sa týka samotného fotenia, snažím sa ho nijako nerežírovať. Nazval by som to akousi kontrolovanou, jemne korigovanou reportážou,“ ozrejmil Richard.

Miest, ktoré aj na svadobných fotografiách vyzerajú fantasticky, je v našom regióne viac než dosť. Kde sa bude fotiť, však podľa Rišových slov, závisí najmä od ročného obdobia. Páry sa podľa neho s veľkou obľubou fotia pred panorámou Tatier, či pred rôznymi chátrajúcimi budovami i v bagroviskách, mnohí si vyberajú kameňolom alebo polia s kvetmi či obilím.

Tieto miesta sú top

A ktoré konkrétne miesta by sme na svadobných fotografiách popradských snúbencov našli najčastejšie? „Veľmi často si páry vyberajú klasiku v Spišskej Sobote či v Kvetnici a samozrejme Tatry, či už Štrbské Pleso, ale napríklad i niekdajší, dnes už rozpadnutý kemp v Tatranskej Lomnici alebo najdrahší hotel v Tatrách – Kempinski,“ vymenúva obľúbené miesta fotograf s tým, že on osobne rád fotí napríklad i pri popradskej Aréne, kde je zaujímavá vonkajšia žalúzia.

Z tých menej tradičných miest si Rišo spomenul na chatu pod Rysmi, kam mladomanželia i svadobčania vyšľapali vo vibramách, hore sa prezliekli, odfotili a išlo sa späť. Takmer celú jednu svadbu nafotil i na železničnej staničke pri Studenom potoku. „To, na koľkých miestach sa bude fotiť, závisí od toho, koľko máme času. Keď mi povedia, že na to máme dve-tri hodinky, tak sa rozbehneme. Vtedy riešime aj Tatry, aj Kežmarok, kľudne môžeme zbehnúť aj do Levoče,“ ozrejmil fotograf.

Čím bláznivejšie, tým lepšie

Ako dodal, rád sa púšťa i do rôznych bláznivých nápadov. „Nemám problém nafotiť čokoľvek. Pre mňa je to výzva,“ prezrádza, zároveň však jedným dychom dodáva, že nie všetky predstavy, ktoré si snúbenci naplánujú, napokon i vyjdú. Karty vraj poriadne dokáže zamiešať napríklad počasie. Čo sa samotného obradu týka, tam nijakým spôsobom nezasahuje, samozrejmosťou však je zvládnutie práce so svetlom. „Niektorí chcú blesk, ja ale preferujem fotenie bez blesku, aby boli fotky čo najprirodzenejšie, i keď samozrejme, nie vždy sa to dá,“ objasnil Rišo.

Fotenie svadieb je ale podľa neho, celkovo veľmi náročné. Snúbenci ani svadobčania nie sú profesionálni modeli, ale, ako vysvetlil, výstupy také chcú. Niektorí podľa jeho slov i zapózujú, viacerí sa však len postavia a čakajú, čo sa bude diať: „Vtedy som častokrát figurantom a ukážem im, čo majú robiť. Je to ťažké, lebo ja tých ľudí nepoznám. Niektorí sú vystresovaní, nevedia, čo robiť alebo sa jednoducho neradi fotia a berú to ako nutné zlo a nechcú nič iné ako umelú fotku“.

Trojdňová, papparazzi, či folklórna svadba

Také fotografie vraj vznikli napríklad počas jednej veľmi netradičnej východniarskej svadby, ktorá trvala tri dni a dve noci. Mladomanželia sa vraj fotili v rohu budovy, v ktorej sa svadba konala. Rišo prezradil, že jednu svadbu nafotil i ako papparazzi z lietadla. Koho fotil a o čo vlastne išlo, sa však dozvedel až po akcii. „Bolo mi z toho vtedy strašne zle. S takýmto niečim mám fakt problém,“ uviedol. Naopak milou svadbou podľa neho napríklad bola veselica na motívy folklóru, kde sa fotili v krojoch. S rôznymi pomôckami sa ale radi fotia mnohé páry. „Občas sú to historické autá, občas nejaké košíky, vejáre, ovocie a pod. Avšak, čím menej toho je, tým lepšie. Hlavne, aby to bolo vybrané s vkusom, pretože to veľmi ľahko môže skĺznuť do pologýča,“ vysvetlil Rišo.

Najdlhšia na celom fotení, je podľa neho končená úprava fotografií, ktorá mu trvá približne dva týždne. „Rád fotky upravujem. Niektorí to nemusia, ja sa s tým ale bavkám,“ dodal na záver fotograf.

foto: Richard Gerényi

Mladomanželia zachytení okom fotografa Richarda: Takto im to pristalo
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM