Monika Vengrínová Rôzne

Popradský gynekológ Štefan Vojtaššák: 5 vecí, ktoré pacientky najviac trápi

Čo ženy najčastejšie privádza k dverám gynekologickej ambulancie, sme zisťovali u známeho lekára z Popradu Štefana Vojtaššáka. Ten tvrdí, že cieľom preventívnej prehliadky je odhalenie závažných ochorení.

Ilustračný obrázok k článku Popradský gynekológ Štefan Vojtaššák: 5 vecí, ktoré pacientky najviac trápi
Zdroj: Dnes24.sk

MUDr. Štefan Vojtaššák je gynekológom a pôrodníkom v ambulancii v Poprade. Má viac ako dvadsaťročnú prax v danom odbore, za sebou viaceré zahraničné stáže či aktívnu účasť na medzinárodných konferenciách. Pacientky do jeho ambulancie, podľa jeho slov, prichádzajú s rôznymi problémami, toto je však päť najčastejších, ktoré ženy a dievčatá u nás trápia.

5 najčastejších problémov u žien:

Výtoky z pošvy
K nemi sa často pridružuje svrbenie alebo pálenie. Tieto ťažkosti môžu ustúpiť aj spontánne alebo pretrvávajú niekoľko dní. Vtedy je nevyhnutné vyšetrenie s určením o aký druh zápalu ide. Liečba je lokálna – vaginálnymi tabletkami.

Bolesti v podbrušku
Môže ísť o zápal maternice, vaječníkov alebo vajíčkovodov. Často sa vyskytuje aj so zvýšenou teplotou a celkovou slabosťou. Tento druh zápalu je v mnohých prípadoch potrebné liečiť antibiotikami. Bolesť môže byť aj pri cystách alebo pri veľkých myomoch na maternici, pri komplikáciách tehotenstva, najmä pri mimomaternicovom tehotenstve. V týchto situáciach nám veľmi pomáha ultrazvuk, kedy vieme rozhodnúť ako postupovať pri liečbe pacientky.

Vynechanie menštruácie
Buď je potrebné potvrdiť tehotenstvo alebo funkčnú poruchu, ktorá väčšinou nepotrebuje liečbu.

Poruchy menštruačného cyklu
Často sa stretávame s nepravidelným menštruačným cyklom, silnou menštruáciou, bolestivou menštruáciou alebo krvácaním mimo menštruácie. Tieto stavy si vyžadujú podrobné gynekologické vyšetrenie a stanovenie presnej diagnózy. Len včasné zistené aj závažné ochorenia, ako napríklad rakovina, sa dajú úplne vyliečiť.

Poradenstvo v oblasti plánovaného rodičovstva a poradenstvo v období klimaktéria
V prvom prípade ide o situácie, keď sa ženám vyberie vhodná antikoncepcia. V druhom prípade u žien v prechode sa stretávame s klimakterickými príznakmi (návaly, horúčavy, potenie, nespavosť a podobne) sa indikuje hormonálna substitučná liečba. Gynekológ zhodnotí zdravotný stav a doporučí vhodný preparát.

Nepodceňujte preventívne prehliadky

Ako uviedol doktor Vojtaššák, gynekologická preventívna prehliadka sa vykonáva od dovŕšenia 18. roku ženy a má na ňu nárok každá žena raz za rok. Je hradená zdravotnými poisťovňami. Jej cieľom je včasné odhalenie závažných ochorení. „Dôležité je upozorniť na veľký význam preventívnej prehliadky aj počas tehotnosti, tzv. poradne, ktorá sa realizuje každý mesiac a v rámci toho aj tri ultrazvukové vyšetrenia v 10., 20. a 30. týždni gravidity. Tieto vyšetrenia sú plne preplácané zdravotnými poisťovňami. Účelom týchto vyšetrení je zabezpečenie fyziologického, príp. rizikového tehotenstva, príprava ženy na pôrod a narodenie zdravého dieťaťa,“ uzavrel gynekológ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM