Monika Vengrínová Správy

Popradský horolezec a horský záchranár Milan Kriššák zomrel pri výkone povolania. Dnes by oslavoval sedemdesiatku

Horolezec, účastník dvoch himalájskych expedícií, horský záchranár, skialpinista Milan Kriššák zomrel ešte v roku 1979 pri plnení služobných povinností. Mal 35 rokov. Dnes by sa dožil sedemdesiatky.

Ilustračný obrázok k článku Popradský horolezec a horský záchranár Milan Kriššák zomrel pri výkone povolania. Dnes by oslavoval sedemdesiatku
Foto: Monika Vengrínová

Ako 23-ročný reprezentantom horolezeckého družstva

Milan Kriššák sa narodil 30. januára 1944 v Poprade-Strážkach. Členom Horskej služby vo Vysokých Tatrách sa stal v roku 1959, od roku 1967 bol členom horolezeckého juniorského družstva. V roku 1976 sa stal štátnym trénerom. V roku 1974 začal pracovať ako profesionálny záchranár v Horskej službe.

Vo Vysokých Tatrách urobil množstvo extrémnych letných a zimných výstupov a prvovýstupov a ako skialpinista uskutočnil mnohé strmé zjazdy a prvojazdy. Výkonmi v Alpách sa začal vážne zapisovať do horolezeckého sveta. V roku 1966 spolu s Jurajom Weinczillerom uskutočnil tretí prestup extrémnou Bonatiho cestou v severnej stene Matterhornu, prvý prestup Allainovou cestou na Petit Dru, Wallkerov pilier na Grand Jorasses – za jeden deň, Mont Blanc zo strany Brenvy, Bonattiho cesta na Grand Capucin. Mal vtedy 23 rokov a tieto výkony ho posunuli do československého reprezentačného horolezeckého družstva.

Nositeľ uznania za zásluhy i zlatého odznaku

Liezol po horách v krajinách vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Na Kaukaze vystúpil v roku 1074 na štít Voľnaja Ispania severovýchodným pilierom, na Pamíre v roku 1972 dosiahol Štít Komunizmu cez pilier Burevestnika a v roku 1975 uskutočnil prvovýstup južným pilierom na Leninov štít. Bol účastníkom prvých štyroch československých expedícií do Himalájí na Makalu a Nanga Parbat, navštívil Pamír a Hindúkuš. Poslednou jeho výpravou bola Kumbhakarna (Jannu) v roku 1979.

Na prvých majstrovstvách sveta v skialpinizme Troffeo Mezzalama v Taliansku v roku 1975 obsadil s československým družstvom 8. miesto. Na pretekoch konaných na počesť hrdinov SNP bol v roku 1977 členom víťazného družstva, v roku 1979 bol tretí, na pretekoch v talianskom Lecce v roku 1977 jedenásty. Za svoju prácu a športové výkony sa stal nositeľom verejného uznania Za zásluhy o rozvoj československej telesnej výchovy I. stupňa a Zlatého odznaku Slovenského horolezeckého spolku JAMES.

Po páde vrtuľníka zomrel na embóliu pľúc

Zahynul pri plnení služobných povinností. Počas záchrannej akcie 25. júna 1979 v závere Mlynickej doliny vo Vysokých Tatrách havaroval vrtuľník MI-8 s tromi členmi posádky a šiestimi záchrancami. Okamžite zahynuli šiesti a traja bojovali v nemocnici o život. Milan Kriššák s najľahšími zraneniami zomrel na následky embólie pľúc 2. júla 1979 v nemocnici v Poprade. Zanechal tu vtedy manželku a dve malé deti.

Foto: sport.lidovky.cz

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM