Správy Samospráva

Popradský krízový štáb: MHD bude pre utečencov ZADARMO, pre deti sa zriaďuje trieda

Primátor mesta Poprad Anton Danko zvolal v pondelok ďalšie zasadnutie krízového štábu mesta. Jeho úlohou bola príprava na všetky možné dôsledky ukrajinskej utečeneckej krízy, ktoré môžu v blízkej budúcnosti ovplyvniť život a chod samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Popradský krízový štáb: MHD bude pre utečencov ZADARMO, pre deti sa zriaďuje trieda
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Popradské školy sú pripravené prijať ukrajinské deti. Dnes24 o tom informuje Jarmila Hlaváčová, hovorkyňa mesta Poprad.

Za týmto účelom sa vyčlenia dve základné školy, kde títo žiaci budú môcť chodiť do jednej triedy a bude im zabezpečené tlmočenie, prípadne aj možnosť vyučovania v ukrajinskom jazyku. Taktiež sa vytypuje jedna materská škola, kde by bola možnosť rozšíriť jej kapacitu o jednu triedu pre ukrajinské deti,“ ozrejmuje hovorkyňa.

Príprava na príliv utečencov

Musíme byť pripravení na utečenecký exodus ďalších Ukrajincov v najbližších dňoch. Dá sa očakávať, že počty imigrantov z Ukrajiny sa radikálne zvýšia vo všetkých mestách Slovenska a Poprad nebude v tomto smere žiadnou výnimkou. Preto som vydal príkaz na prípravu dočasného ubytovania v dvoch telocvičniach a ubytovacích zariadeniach mesta pre približne 250 utečencov“, uviedol primátor Anton Danko.

Príslušní zamestnanci mesta boli poverení zabezpečiť potrebné materiálno-technického vybavenie v podobe postelí, resp. matracov, diek a podhlavníkov.

MHD zadarmo

Všetci Ukrajinci so štatútom Útočiska na Slovensku budú mať v Poprade k dispozícii mestskú hromadnú dopravu zdarma,“ povedal popradský primátor.

Zároveň dodal, že v tomto týždni sa pravdepodobne uskutoční preprava popradskej zbierky potrebných vecí na Ukrajinu jedným kamiónom, ktorý na tento účel poskytne súkromná spoločnosť. Všetko závisí od ústredného skladu v Košiciach, s ktorého vedúcim primátor komunikuje. V tomto smere je totiž nutné dodržať centrálne usmernenia, aby zbierka prišla na správne miesto a vo vhodnom čase.

Foto: Ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM