Monika Vengrínová Kultúra

Popradský modelársky deň už túto sobotu. Poznáme výhercov našej súťaže

Nádherný svet zmenšených modelov bude opäť po roku sláviť sviatok v Poprade. Najväčšia medzinárodná výstava svojho druhu na Slovensku, Popradský modelársky deň, otvorí svoje brány už v sobotu 8. júna. Opäť ju pod svoju strechu prichýli moderná športová hala Aréna Poprad. Rozhodne sa je na čo tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Popradský modelársky deň už túto sobotu. Poznáme výhercov našej súťaže
Zdroj: Dnes24.sk

160 modelárov zo štyroch krajín

Tento rok pozvanie prijali špičkoví modelári z celého Slovenska, Českej republiky, Poľska a z Ukrajiny. Celkovo je zatiaľ prihlásených viac než 160 modelárov, ktorí prinesú a predvedú unikátne modely všetkých druhov, aké nie je možné vidieť len tak hocikde. Čo bude ťahákom výstavy však nevie presne určiť ani jej riaditeľ a zároveň vášnivý modelár Jozef Anďal: „Je veľmi ťažké jednoznačne ukázať na konkrétny exponát, pretože obzvlášť tie, ktoré boli postavené úplne celé z vlastnoručne vyrobených súčiastok, sú si rovnocenné, či už ide o 60-kilový diaľkovo ovládaný model tanku, alebo miniatúrny čln poháňaný skutočne funkčným parným strojom.“

Na svoje si tak určite príde každý návštevník, pretože PMD pokrýva skoro všetky druhy modelárskej činnosti. Navyše, počet zúčastnených modelárov každý rok rastie, takže diváci uvidia opäť viac než minule. Keďže PMD je živou výstavou plnou akcie a predvádzania, organizátori rozdelili halu na niekoľko zón. Každá bude vyhradená pre inú činnosť.

Premiéra nového modelu ťahača

Dominantou priestoru bude veľká predvádzacia plocha s cestami, mostom a budovami, vyhradená pre najväčšie stretnutie RC truckerov v histórii Slovenska. Predbežne sa ráta s účasťou vyše 50 RC modelov ťahačov s návesmi, čo pri priemernej dĺžke modelu 130 cm je kolóna dlhá 65 metrov! Organizátorov PMD teší aj to, že pán Pavel Janda z Pardubíc práve v Poprade po prvý raz predstaví verejnosti svoj úplne nový model ťahača Scania s nádhernými maľbami tigra, maľovanými ručne podľa skutočnej predlohy. Bude to horúci kandidát na víťaza pripravovanej súťaže krásy RC modelov ťahačov s návesmi.

Opäť bude vystavených niekoľko modelových vláčikových krajiniek, na ktorých budú jazdiť vlakové súpravy. Predvádzané budú najnovšie technické novinky, napríklad ovládanie vláčikov cez smartfón alebo tablet.

Divácky veľmi atraktívne budú letové ukážky rádiom ovládaných (RC) modelov vrtuľníkov. V priestore za ochrannou sieťou naživo predvedú skúsení piloti veľké modely. Ohlásených je aj niekoľko modelov technicky veľmi zaujímavých quatrocoptér (štyri vrtule), ktoré sa používajú na fotografovanie a kamerovanie.

Samostatná drift zóna so špeciálnym povrchom

Hlučnosťou a zápachom spáleného paliva budú priťahovať pozornosť veľké RC modely bojovej techniky a nákladných vozidiel. „Aj tento rok potvrdili svoju účasť známi českí modelári František Lamka, Vladimír Mohr a Zdeněk Šťovíček, ktorí patria k úplnej špičke v tejto oblasti. Návštevníci minulého PMD si iste pamätajú obrovský model hasičského tanku, ktorý na veľkú radosť detí striekal vodu až na 10 metrovú vzdialenosť. Menšie RC modely tankov vo veľmi populárnej mierke 1/16 budú mať pripravenú miniatúrnu bojovú zónu so zrúcaninami, mostmi a zákopmi,“ vysvetľuje riaditeľ výstavy.

Ladnosť jazdy riadeným šmykom je typická pre driftové jazdenie. Táto veľmi populárna modelárska disciplína bude mať vyhradenú samostatnú drift zónu so špeciálnym povrchom. Modely áut používané pre drift majú často atraktívne farebné riešenie a svetelné efekty tak, ako ich skutočné predlohy. Úplným protipólom budú modely crawlerov a expedičných áut, ktoré budú prekonávať pripravenú náročnú prekážkovú dráhu, síce pomalým tempom, ale úplne extrémne. Organizátori PMD nezabudli ani na milovníkov rýchlych terénnych áut buggy. Na pripravenom okruhu budú mať k dispozícii niekoľko skokov a vĺn.

Modelárska tvorivá dielňa pre deti

„Tak ako minulý rok, aj teraz bude na ploche pred halou pripravený bazén na predvádzanie RC modelov lodí a ponoriek. Modelári budú predvádzať až 2 metre dlhé a 70 kíl ťažké modely lodí, svoju premiéru zažije veľký model lode na lov krabov, postavený Rastislavom Kelčíkom z Liptovského Hrádku. Perličkou budú nádherné modely lodí, poháňané skutočnými miniatúrnymi parnými strojmi, ktoré postavil pán Alexander Čimo zo Stupavy,“ hovorí Anďal.

Pre deti bude pripravená modelárska tvorivá dielňa, kde si budú môcť postaviť malú krajinku pod vedením skúseného modelára. Deti aj dospelí si vyskúšajú modelársky letecký RC simulátor, a keďže modelárstvo je úzko späté so záujmom o históriu, príležitosť dostanú aj kluby vojenskej histórie.

„Snažíme sa pripraviť PMD tak, aby to bol deň radosti zo stretnutia ľudí spojených láskou k svojmu koníčku so širokou laickou verejnosťou. Chceme deťom i dospelým predstaviť unikátne modely, postavené skutočnými majstrami. Budeme sa tešiť, ak návštevníci strávia na PMD celý deň a večer budú odchádzať s predsavzatím, že aj oni skúsia postaviť svoj prvý model, alebo sa naučia ovládať RC lietadlo, auto či loď. Na Slovensku sa iná podobná akcia v takomto rozsahu nekoná, preto cítime zodpovednosť voči tomu, akým spôsobom modelárstvo a s ním spojené trávenie voľného času odprezentujeme. Každý rok chceme niečo pridať, aby mali modelári, ale aj návštevníci dôvod opäť prísť,“ uzatvára riaditeľ výstavy.

Výhercovia súťaže

Pri príležitosti konania tejto jedinečnej výstavy sme pre vás pripravili i súťaž, v ktorej ste mali možnosť vyhrať originálny model stíhačky Tornado „Black Panther", ktorú si budete mať možnosť sami zložiť a voľné vstupenky na PMD. Do redakcie nám prišlo viac, ako 70 správnych odpovedí na otázku „V ktorý deň sa bude konať Popradský modelársky deň?“, z ktorých sme vyžrebovali piatich výhercov.
Na model stíhačky a štyri voľné lístky na podujatie sa môže tešiť Mária Károlyiová. Po štyri vstupenky získavajú Lucia Kordiaková, Jaroslav Hrncir, Ján Vartovník a Radka Kulková.
Výhercom blahoželáme, budeme ich kontaktovať.

Popradský modelársky deň sa blíži. Vyhrajte voľné lístky, či originálny model
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM