Správy

Popradský okres je od pondelka žltý: SUMÁR platných opatrení

COVID mapa opäť prefarbila slovenské okresy. Poprad si o stupeň polepšil. Zorientujte sa v nových opatreniach.

Ilustračný obrázok k článku Popradský okres je od pondelka žltý: SUMÁR platných opatrení
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa , TASR/Jaroslav Novák

Od pondelka (14. 6.) nebude podľa COVID automatu ani jeden okres v čiernej fáze. V druhom stupni varovania budú dva okresy, v prvom stupni varovania budú tri, v druhom stupni ostražitosti ich bude 19 a v prvom stupni ostražitosti ich bude 49. V stupni monitoringu bude šesť okresov. Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

Okres Poprad bol doposiaľ oranžový, platil preň teda druhý stupeň ostražitosti. Nové rozdelenie okresov ho zaradilo do lepšej žltej farby (I. stupeň ostražitosti).

Opatrenia platiace pre žlté okresy

Rúška a respirátory

  • V žltých okresoch je v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško.

Wellnes (sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky)

  • Maximálne 50% kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500 (V interiérových službách akvaparkov sa vyžaduje očkovanie /14 dní po 2. dávke mRNA, 4 týždne po 1. dávke vektorovej v., 14 dní po 1. dávke ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19/ alebo testovanie /najviac 72 hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 hodinový AG test/).

Divadelné, hudobné, filmové a iné umelecké prevádzky

  • Pre sedenie v interiéri max. 50 % kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri max 75 % kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie max. 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri konzumácia aj v interiéri – max 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti (žlté okresy).

Umelé kúpaliská

  • 50% kapacity.

Ubytovanie v hoteloch a penziónoch

  • Kapacita izieb nie je obmedzená.

Reštaurácie a kaviarne

  • Povolené interiérové sedenie a konzumácia,
  • obsadenie jedného stolu najviac 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti,
  • odstup 2 metre medzi stolmi,
  • povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Fitness centrá

  • 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Galérie, múzeá, výstavy

  • Hromadné prehliadky v skupinách najviac do 30 osôb.

Divadelné, hudobné, filmové a iné umelecké hromadné podujatia

  • Prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
  • evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
  • maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov v interiéri alebo 75% sediacich zákazníkov,
  • v exteriéri, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
  • minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
  • státie zákazníkov, maximálna kapacita do 100 osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri,
  • konzumácia v kinosálach je povolená – respirátor si možno zložiť iba na čas nevyhnutný na konzumáciu pokrmov či nápojov.
  • konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 6 osôb pri stole, rozostupy 2 m.

Svadobné hostiny, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania

  • Interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM