Martin Sýkora Samospráva

Popradský PES po sezóne ušetril: Vyúčtovania dostali odberatelia v marci

P.E.S. s.r.o začala poskytovať služby spojené s dodávkou tepla a teplej vody ako spoločnosť so 100 % kapitálovou účasťou mesta Poprad od 1. januára 2017.

Ilustračný obrázok k článku Popradský PES po sezóne ušetril: Vyúčtovania dostali odberatelia v marci
Zdroj: TASR

Popradská energetická spoločnosť ( P.E.S. s.r.o.) dosiahla za rok 2017 zisk po zdanení vo výške 311 tisíc eur. Všetky tieto prostriedky ostanú v meste a budú použité na zveľadenie majetku mesta v oblasti tepelného hospodárstva. Uvedený zisk dosiahla P.E.S. s.r.o. aj napriek tomu, že v roku 2017 predala menšie množstvo tepla (108 266 MWh) ako bolo podľa dostupných zdrojov predaných v roku 2016 (109900 MWh).

„Paradoxom je pritom skutočnosť, že rok 2017 bol mierne chladnejší ako rok 2016,“ informoval komunikačný manažér popradskej radnice Marián Galajda.

„Vplyv na menší predaj tepla mali najmä dva základné faktory: zatepľovanie objektov a ekonomické správanie odberateľov,“ uviedol konateľ P.E.S. s.r.o.Pavol Kubičko. Priemerná cena tepla v Poprade klesla podľa prepočtov v roku 2017 v porovnaní s rokom 2016 o 12,8 p­ercent. Nižšiu cenu tepla pocítia Popradčania vo vyúčtovacích faktúrach.

Zdroj: TASR

Vyúčtovanie zasielala Popradská energetická spoločnosť všetkým odberateľom v zmysle zmlúv už v marci 2018. Správcovské spoločnosti a spoločenstvá vlastníkov bytov majú povinnosť rozúčtovať náklady za teplo do 31.5.. V prípade nejasností sa môžu obrátiť na svojho správcu. Schválená cena tepla Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v roku 2018 zostala v rovnakej výške ako v roku 2017. V zmysle cenovej regulácie cenu tepla na rok 2019 spoločnosť pripraví najneskôr do októbra 2018, dovtedy budú známe ceny energií a limity, ktoré stanoví regulátor.

V investičnom pláne P.E.S. s.r.o. na rok 2018 je dokončiť II.etapu rekonštrukcie a opravy rozvodov na okruhu kotolne v Matejovciach, na sídlisku JUH III zrealizovať prepoj kotolní PK1/III a PK2/III v celkovej dĺžke 180 bm a na sídlisku JUH V je naplánovaná inštalácia nových OST . „Všetky tieto investície majú za cieľ znížiť energetickú náročnosť dodávky tepla a zamedziť tepelným stratám pri dodávke tepla a TÚV. Už v tomto týždni začali práce na plánovaných opravách,“ uviedol Galajda. Mesto Poprad prejavilo P.E.S. s.r.o dôveru aj tým, že jej od 1.1.2018 dalo do správy 6 kotolní vo svojich objektoch, takže v súčasnosti táto organizácia spravuje 47 kotolní a dodáva teplo a TÚV pre 14 tisíc domácností, pre školy a pre ďalších odberateľov v meste.

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM