Martin Sýkora Samospráva

Popradský zimný štadión prechádza rekonštrukciou: V auguste chcú chladiť

Hokejová aréna v Poprade bude hostiť mládežnícky svetový šampionát. V súvislosti s touto veľkou udalosťou bolo potrebné kompletne prerobiť hraciu plochu.

Ilustračný obrázok k článku Popradský zimný štadión prechádza rekonštrukciou: V auguste chcú chladiť
Zdroj: Dnes24.sk

Zimný štadión mesta Poprad sa pripravuje na rozšírenie ľadovej plochy. Z pôvodných minimálnych povolených rozmerov – dĺžky 56 m a šírky 26 m na nové rozmery – dĺžku 60 a šírku 29 m. „Súvisí to s tým, že na podujatia IIHF sú rozmery stanovené na dĺžku 60 m a šírku 26 až 30 m. Keďže Poprad bude hostiť majstrovstvá sveta hokejistov do 18 rokov v roku 2017, rozšírenie ľadovej plochy bolo nevyhnutné," uviedol Pavol Kubičko, vedúci Správy športových zariadení MsÚ v Poprade.

S úpravou rozmerov ľadovej plochy súvisia aj ďalšie úkony:

  • demontáž starých mantinelov a montáž nových mantinelov na rozmery: dĺžka 60 m a
  • šírka 29 m,
  • úprava ochranných sietí za bránkami,
  • prekrytie priestoru za mantinelom z tribúny C,
  • nastavenie bočného osvetlenia ľadovej plochy,
  • rozšírenie osvetlenia nad plochou,
  • doplnenie chladiaceho média,
  • vyregulovanie technológie chladenia,
  • úprava schodiska, prechod z tribún do priestoru za mantinelmi vzhľadom na rozšírenie
  • plochy v súvislosti s únikovými východmi

Ďalšie zmeny sa týkajú rozmerov mantinelov a ochranných skiel. Na základe zmeny pravidiel ľadového hokeja (IIHF – 2014), týkajúcich sa rozmerov mantinelov a ochranných skiel, bol Slovenský zväz ľadového hokeja povinný tieto zmeny zapracovať do svojich pravidiel. To viedlo k tomu, že na zimných štadiónoch,na ktorých sa hrá TIPSPORT LIGA a 1. hokejová liga SR, bola vykonaná kontrola za účelom preverenia typov osadených mantinelov a ich vhodnosť pre prispôsobenie novým pravidlám o rozmeroch mantinelov a ochranných skiel po obvode hracej plochy. Na základe vyhodnotenia výsledkov kontroly je na zimnom štadióne v Poprade potrebné vykonať výmenu ochranných skiel. SZĽH na základe uznesenia Výkonného výboru SZĽH poskytne na túto výmenu 50 % z celkových kalkulovaných nákladov (t. j. 13 000 €).

„Pôvodná výška mantinelov bola 1200 mm okolo celého obvodu. Nový mantinel bude mať výšku 1100 mm. Pôvodná výška ochranných skiel bola 2000 mm okolo celého obvodu ihriska. Nové sklá majú výšku v oblúkoch a za bránami  2500 mm a po oboch krajoch ľadovej plochy 1900 mm. Oproti pôvodnému stavu budú doplnené sklá aj v priestore medzi striedačkami,“ doplnil Kubičko.

„Mesto Poprad sa snaží riadiť úpravy tak, aby mohli hokejisti vykorčuľovať na rozšírenú ľadovú plochu čo najskôr. Dopĺňa sa chladenie, rozbiehajú sa práce na rozšírení osvetlenia, následne prídu na rad nové mantinely a inštalácia skiel. Robíme všetko preto, aby sme chladenie mohli spustiť začiatkom augusta,“ uviedol primátor Popradu Ing. Jozef Švagerko. V rozpočte mesta Poprad boli na vyššie uvedené zmeny vyčlenené finančné prostriedky 110 000 €.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM