Tlačové správy

Popradských bilingvalistov zaujíma vnútropolitické dianie: Diskusia so známym blogerom

Na našej škole, v bilingválnej sekcii Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade, nám už dlhšie niečo chýbalo.

Ilustračný obrázok k článku Popradských bilingvalistov zaujíma vnútropolitické dianie: Diskusia so známym blogerom
2
Galéria
Zdroj: SŠDT Poprad

Keď sme sa v októbri zúčastnili na otvorenej diskusii v rámci projektu Zabudnuté Slovensko v Divadle Kontra v Spišskej Novej Vsi, pochopili sme, že to, čo nám chýba, je priestor diskutovať o aktuálnom dianí v našej spoločnosti. Debatovať nielen medzi sebou – so spolužiakmi či s učiteľmi. Beseda v centre Spiša nás podnietila, aby sme zorganizovali našu vlastnú diskusiu.

Myšlienka sa stala skutočnosťou, a tak sme sa štvrtáci a piataci stretli v malej sále kina Tatran spolu s naším hosťom Samuelom Marcom. Je to známy slovenský bloger, momentálne píšuci pre Denník N. Vo svojich textoch pravidelne komentuje domáce udalosti a okrem iného upozorňuje aj na extrémistov. Preto sme sa našou diskusiou, podľa vzoru tej v Spišskej Novej Vsi, chceli dotknúť hlavne témy radikalizácie slovenskej spoločnosti. Prejavuje sa vo viacerých aspektoch: v prítomnosti politickej strany v parlamente, ktorá sa hlási ku krajne pravicovým postojom, či v existencii alternatívnych médií rozširujúcich dezinformačné videá a správy s rasistickým podtónom.

Nielen moderátorka podujatia – študentka piateho ročníka Natália Puchalová – ale aj publikum kládli Samovi otázky týkajúce sa týchto tém. Študenti sa pýtali aj na to, ako a či vôbec sa majú pokúšať zmeniť názory ľudí hlásiacich sa k fašistickej strane. Samo Marec zdôraznil, že viesť diskusie s radikálne orientovanými ľuďmi nie je vôbec ľahké a podobné diskusie sa často nekončia vzájomnou výmenou argumentov, ale nekonštruktívnou kritikou, pričom spomenul aj vlastné skúsenosti.

Ako študentov nás zaujímal aj Samov postoj k rigoróznej práci Andreja Danka. Náš hosť je totiž absolventom Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ktorá umožnila predsedovi parlamentu jeho prácu utajiť. Samo Marec sa pokúsil o utajenie svojej práce, no neúspešne. Na svoje približne mesačné snaženie stále nedostal odpoveď. Je si viac než istý, že utajenie rigoróznej práce nie je možné a aj v tomto prípade sa ukazuje nevymožiteľnosť práva na Slovensku.

Diskutovali sme aj o komunálnych voľbách, keďže voľby primátorov, starostov a poslancov do mestských či obecných zastupiteľstiev nie sú pre mnohých také príťažlivé ako voľby do parlamentu. Samo Marec však poukázal na to, že hlas v komunálnych voľbách má omnoho väčší dopad ako hlas v iných voľbách – v malých mestách a obciach totiž stačí často len pár stoviek hlasov na zvolenie. Navyše, primátor alebo starosta majú pomerne veľkú moc a teda veľkú možnosť ovplyvniť fungovanie mesta.

Na záver dostal náš hosť otázku: aký je jeho odkaz pre bilingvalistov, pre mládež? Samo Marec odpovedal apelom na mladých, aby boli aktívni, pretože práve oni sú tou generáciou, ktorá je budúcnosťou našej krajiny a bude o nej rozhodovať. A ak aj majú v pláne odísť zo Slovenska študovať do zahraničia, nemali by zabudnúť na to, že ich naša krajina, naša generácia raz bude potrebovať.

Ako organizátorky diskusie si myslíme, že je potrebné takéto podujatia usporadúvať. Je nevyhnutné diskutovať o extrémizme a o tom, akú hrozbu predstavuje. Je potrebné zaujímať sa o dianie v spoločnosti a vytvárať si naň vlastný názor, za ktorý sa vieme postaviť – napríklad aj v diskusii, ako bola tá naša.

Natália Puchalová a Nicol Harbutová, 5. F BS Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade

Zdroj: SŠDT Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM