Martin Sýkora Samospráva

Poslanci schválili nákup kontajnerov pre Rómov z Matejoviec za 150 tisíc eur

Poslanci popradského mestského zastupiteľstva na utorkovom mimoriadnom zasadnutí schválili 150 000 eur na nákup kontajnerového bývania pre asi stovku Rómov zo Staničnej ulice v Matejovciach.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili nákup kontajnerov pre Rómov z Matejoviec za 150 tisíc eur
Zdroj: TASR

Kubus bol jediný proti

Vyše stovka matejovských Cigánov prišla o strechu nad hlavou pri požiari pred takmer dvomi týždňami. Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu a obyvateľov Staničnej ulice dočasne umiestnilo do Popradu – Veľkej, do Kina Máj. Poslanci v utorok (6.3.) mimoriadne zasadli a riešili nákup kontajnerov za 150 tisíc eur. Ako jediný sa proti tomu postavil poslanec Rudolf Kubus.

„Sú to peniaze, ktoré sú neúčelovo vynaložené. Bolo by to nečestné, aby sme za 150 tisíc niekomu kupovali byty. Nemali by sme podporovať týchto Cigánov tým, že im budeme dávať niečo zadarmo,“ povedal vo svojom príhovore Kubus.

Kubus hovoril o tom, ako obyvatelia zdevastovali v Matejovciach historickú budovu a potom ich mesto presťahovalo na futbalové ihrisko so všetkým. „Za sedem rokov sme si tam nechali časovanú bombu. Všetci ste o tom vedeli, že raz to tam musí buchnúť v tom gete. Chudoba nie je špina, ale my sme ich to naučili. Znovu im dáme byty, čo je trápnosť nad trápnosť,“ dodal poslanec, ktorého pobúrilo riešenie vo forme kontajnerov. „Ideme im dávať unimobunky 6 × 2,5 metra. A tam má bývať 12 ľudí. To je čo za dôstojnosť z našej strany? Keď sa rozhodnú, že zavolajú úradníkov z Európy…,“ pokračoval Kubus s tým, že radnica by mala zabezpečiť týmto obyvateľom dočasné bývanie, kým si nevyriešia svoju situáciu sami. „Dajme im šancu, nech si svoju vyriešia sami. Nech sú hrdí Cigáni. To chcete vrátiť tie deti do kontajnerov, ktoré o pol roka budú opäť v katastrofálnom stave? Sme tu na to, aby sme boli zodpovední,“ konštatoval poslanec, ktorý dodal, že mesto za ostatné roky predalo 62 sociálnych bytov a nepostavil jeden jediný.

Foto: Peter Handzuš

Požiar dvoch domov sa dotkol 15 rodín

Na vystúpenie Rudolfa Kubusa reagoval viceprimátor Igor Wzoš, ktorý investíciu za 150 tisíc eur z mestskej kasy považuje za správnu. „Riešiš to na kamery ako teatro. Neviem si predstaviť, že by 100 ľudí z Matejoviec blúdilo kade-tade a my sme ohrozili ďalších 50 tisíc ľudí. Dáva nám to šancu robiť s ľuďmi z Matejoviec systematicky,“ reagoval Wzoš. Primátor Jozef Švagerko upozornil, že mesto nejde Cigánom nič dávať, za kontajnerové bývanie budú platiť riadny nájom.

„Pripravujeme nájomné zmluvy pre jednotlivé rodiny, aby to ubytovanie nemali zadarmo,“ zdôraznil primátor.

Pôjde o nájom vo výške 40 eur mesačne za jeden kontajner a 160 eur budú prevádzkové náklady formou inštitútu osobitého príjemcu. Nájom sa bude uzatvárať len na jeden mesiac. Vedúca sociálneho odboru mestského úradu Etela Lučivjanská dodala, že problematika sa týka 15 rodín. „Máme evidenciu týchto ľudí, teraz sme si ju doplnili a vychádza nám, že tých desať unimobuniek bude potrebných. Všetci sú to obyvatelia s trvalým pobytom v meste Poprad,“ doplnila. Občania, ktorí by sa mali do kontajnerov presťahovať, podľa nej nemajú dlžoby voči samospráve, a to aj preto, že mesto s ich financiami hospodári formou inštitútu osobitého príjemcu.

Zdroj: Facebook

Práce už začali

Stavebné mechanizmy už v týchto dňoch začali s prípravou podložia pre inštaláciu obytných kontajnerov na Staničnej ulici, spolu ich tam bude desať na bývanie a ďalšie dva na sociálne zázemie. Rozmery kontajnerov sú šesť krát 2,5 metra a sú vybavené elektroinštaláciou a konvektorovým vykurovacím telesom. Súčasťou stavby bude elektrická a vodovodná prípojka a riešenie odvodu splaškových vôd. Dospelí z postihnutých rodín zároveň začínajú postupne čistiť a upratovať zhorenisko.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM