Martin Sýkora Samospráva

Poslanci v Poprade si polepšia: Odmenu dostanú aj neposlanci v komisiách

Mestské zastupiteľstvo v Poprade (MsZ) na svojom ostatnom riadnom zasadnutí schválilo zmeny v zásadách odmeňovania poslancov. Proti zmenám bol len jeden poslanec.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci v Poprade si polepšia: Odmenu dostanú aj neposlanci v komisiách
Foto: Martin Sýkora

Jedným z bodov posledného zasadania mestského zastupiteľstva v tomto kalendárnom roku bolo aj odmeňovanie poslancov. Predkladateľom bol viceprimátor Igor Wzoš.

„Dôjde k navýšeniu na odmeňovanie poslancov, ale sú tam zahrnutí aj neposlanci, ktorí sú členmi komisií a sobášiaci, ktorí celé roky zápasia – predovšetkým dámy – s tým, že sa potrebujú pred sobášom upraviť. Toto všetko je v tomto balíku zahrnuté,“ vysvetlil popradský viceprimátor, podľa ktorého sa po novom takto vyjde v ústrety najmä sobášiacim. Za prvý sobáš v daný deň zinkasuje sobášiaci 25 eur, za každý ďalší v ten deň 15 eur. „Pri samotných poslancoch nedochádza k navýšeniu samotnej odmeny, tá ostáva na tej istej úrovni, ako doteraz,“ dodal predkladateľ.

Foto: Martin Sýkora

Kromka proti zmenám

K samotnému odmeňovaniu poslancov vystúpil Adrián Kromka, ktorý bol ako jediný proti návrhu. „Bol som jediný, ktorý verejne vystúpil proti tomuto návrhu. V minulom volebnom období, keď poslanci skončili, mali zníženú poslaneckú odmenu o 10 %. Tak ako sme znížili odmenu poslancom, sme znížili aj primátorovi a viceprimátorom. Dnes je to už neviem ktorý návrh na úpravu poslaneckých odmien. Buď je to priamo na zvýšenie alebo sú to nové druhy poslaneckých odmien. Ja zásadne nesúhlasím s upravovaním poslaneckých odmien,“ vyhlásil Kromka.

Poslanec popradského mestského zastupiteľstva nedisponuje fixným platom. Peniaze poberá iba za účasť na zasadnutí MsZ. Podľa Wzoša je však práca poslanca predovšetkým mimo mestského parlamentu a za ňu žiadny poslanec nemá ani cent. „Poslanci sú v zmysle zákona odmeňovaní za účasť na zastupiteľstve, pretože sa to dá deklarovať ako práca. Ostatnú prácu poslanca počas celého mesiaca – stretnutie s občanmi, riešenie problematiky na úrade, v kluboch a v mestských častiach – zákon nevie podchytiť. Pritom tam poslanec nechá najviac práce. Odmena pokryje tak náklady na telefón a ďalšie veci, ktoré súvisia s touto prácou,“ povedal Wzoš.

Wzoš mimoriadne odmeny stiahol

Kromkovi sa nepáčil ani bod o mimoriadnych odmenách. „Zásadne nesúhlasím s položkou mimoriadna odmena, čo je podľa mňa úplný nezmysel. Som rád, že predkladateľ Igor Wzoš to uznal a stiahol túto časť. Avšak v návrhu naďalej zostala novovytvorená položka pre poslancov, ktorú si následne aj schválili. Ide o odmenu pre poslancov za zasadnutie vo volebných výboroch. Takáto položka nikdy v minulosti nebola. Poslanci sa vo volebných výboroch stretávali, pracovali a neboli za to platení. Dnes je potrebné zavádzať takéto nové položky? Ja s tým absolútne nesúhlasím,“ povedal po hlasovaní Kromka.

Wzoš tento bod z návrhu stiahol, poslanci teda odsúhlasili zmeny bez mimoriadnych odmien. „Z návrhu sme odstránili mimoriadne odmeny v prípadoch, keď poslanec vykoná nadštandardnú činnosť ako v prípade živelných pohrôm, dotiahnutia väčších investícií a v situáciách, kedy by si poslanec zaslúžil niečo navyše,“ konštatoval predkladateľ.

Úpravou zásad odmeňovania poslancov MsZ dôjde k navýšeniu finančných prostriedkov na odmeny poslancov o 16 750 eur. Zvýšené výdavky sú zohľadnené v návrhu rozpočtu mesta Poprad na rok 2017.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM