Pavol Krupka Kultúra

Posolstvo fotografií v TG: Vráťme svetu ľudskosť

V Tatratranskej galérii v Poprade v nedeľu otvorili výstavu slovenskej fotografky Kataríny Rachel Krajčovičovej. Jej Hľadanie koreňov je aj hľadaním ľudskosti, na ktorú mnohokrát zabúdame. Podujatie je súčasťou spomienky na prvý transport židovských dievčat a žien do Osvienčimu v roku 1942.

Ilustračný obrázok k článku Posolstvo fotografií v TG: Vráťme svetu ľudskosť
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

„Zdá sa mi, že 20. storočie je storočím vykoreňovania, storočím rúcania hodnôt, stratených generácií. Márne hľadám svoje korene. Skúsila som sa cez objektív vrátiť k prameňom judokresťanskej kultúry, ktorá je základom civilizácie. Neviem, nakoľko sa mi to podarilo, dospela som však k záveru, že fanatizmus, intolerancia a nenávisť v každej podobe spôsobili a spôsobujú ľudstvu i prírode najviac zla.“

Slová autorky vystavovaných fotografií nie je potrebné dopĺňať či komentovať. Dodáme len, že na nedeľnej vernisáži sa zúčastnil aj honorárny konzul Ruskej federácie so sídlom v Košiciach Ladislav Štefko a ďalší významní hostia, vrátane samotnej fotografky Kataríny Rachel Krajčovičovej. Hudobnými hosťami podujatia boli huslistka Tereza Novotná a klaviristka Zulfizar Zázrivá, úvodné predstavenie výstavy odznelo z úst lektorky Múzea židovskej kultúry Bratislave Viery Kamenickej.

Nasledujúca videoreportáž môže byť pozvánkou, aby ste si umeleckú výpoveď autorky prišli prezrieť osobne a možno sa aj zamyslieť nad otázkami, na ktoré nám v každodennom ruchu nezostáva čas.

Výstavu Hľadanie ľudskosti môžete v Tatranskej galérii navštíviť do 14. apríla 2013.

Posolstvo výstavy fotografií v TG: Vráťme svetu ľudskosť
13
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Posolstvo výstavy fotografií v TG: Vráťme svetu ľudskosť
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM