Martin Sýkora Správy

Posolstvo z Popradu: Štyria kandidáti na predsedu PSK spájajú v kandidatúre sily

Štyria kandidáti v tohtoročných župných voľbách na predsedu prešovského vyššieho územného celku (VÚC) dnes (3.10.) v Poprade potvrdili, že chcú spolupracovať.

Ilustračný obrázok k článku Posolstvo z Popradu: Štyria kandidáti na predsedu PSK spájajú v kandidatúre sily
Foto: Peter Handzuš

Zomkli sa štyria kandidáti

Spomedzi seba plánujú vybrať jediného kandidáta, ktorý má najväčšie šance zvíťaziť. „Je nesmierne dôležité, aby nasledujúce voľby vyhral nezávislý a nestranícky kandidát. Aby sme odbúrali rozoberanie majetku, korupciu a klientelizmus, ktorý v tomto kraji panuje. Sám mám skúsenosti, keď som sa v primátorských voľbách vzdal svojej kandidatúry a podporil straníckeho kandidáta, súčasného primátora mesta Poprad a všetci vidíme, ako to dopadlo,“ konštatoval jeden z kandidátov Pavol Gašper (nezávislý).

Ten spojil svoje sily s Jánom Garajom, Milanom Steinerom a Eduardom Markovičom. Nie každý má podľa neho rovnaké možnosti a prostriedky na predvolebnú kampaň, keďže stranícki nominanti majú finančné prostriedky na zabezpečenie propagácie, mítingov a podobne zo straníckeho rozpočtu. „Konkrétne Peter Chudík získa peniaze zo strany Smer-SD, Milana Majerského podporuje viacero parlamentných strán. Ich rozpočty sú podporované aj zo štátu, takže sú to peniaze nás všetkých. V kampani budeme postupovať spoločne, naším cieľom je dosiahnuť víťazstvo vo voľbách s podporou významnej skupiny poslancov. Nestraníci sú slobodní a môžu na rôzne posty v kraji preferovať odborníkov,“ dodal Gašper.

Gašper-Garaj-Steiner
7
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Lídrom bude kandidát s najväčšou šancou

Tieto voľby považujú za prelomové z hľadiska pnutia v spoločnosti. „Jednoduchý výpočet hlasov, volebných preferencií nám ukazuje, že keď sa nebudeme spájať, Prešovský kraj nevyčistíme. Nemáme šancu prebiť parlamentné strany, dotované zo štátneho rozpočtu bez toho, aby sme sa nespájali. Naše rozhodnutie vyplynulo z mravných hodnôt, ale aj z princípov zdravého rozumu,“ zdôraznil Garaj. Všetci štyria podľa neho vyhodnotia veľmi zodpovedne najvierohodnejšie prieskumy a na základe toho sa rozhodnú, ktorý z nich bude najsilnejším kandidátom. „Zatiaľ nemôžeme hovoriť o tom, ktorý z nás má najväčšie šance,“ konštatoval s tým, že najneskôr dva týždne pred termínom volieb by chceli títo štyria kandidáti vyslať verejnosti zásadné stanovisko s jediným menom, ktoré bude kandidovať za nich všetkých.

Zdroj: YouTube.com

Všetkým ide o zmenu

„Situácia v Prešovskom kraji trvá už 16 rokov a nasvedčuje tomu, že stranícke štruktúry na seba viažu balast klientelizmu a korupcie. Chceme vytvoriť lepšie podmienky na život a zvíťaziť, aby predseda bol nestraník a bol skutočne autonómna osobnosť, na ktorú nebude vyvíjaný tlak zo strany svojich straníckych šéfov. Mám za to, že v Prešovskom kraji, ak tie voľby správne dopadnú a ľudia podporia nás, ľudí, ktorí nemáme za sebou žiadne kauzy, môžeme spustiť silný domino efekt na ozdravenie našej spoločnosti,“ zdôraznil Garaj.

Za slovami svojich kolegov stojí aj Steiner, ktorý však ide do volieb s podporou Strany zelených Slovenska. „Áno, mám podporu tejto strany, ale kampaň si financujem sám, nemám žiadnych sponzorov,“ ubezpečil. Štvrtým z nezávislých kandidátov, ktorí sa rozhodli spojiť, je Eduard Markovič. Ten sa však na dnešnej tlačovej konferencii z pracovných dôvodov nezúčastnil. „Ide nám o zmenu kraja, zmenu kultúry, morálky a chceme dosiahnuť spoločne dobro pre občanov kraja,“ uzavrel Gašper, ktorý zároveň nevylúčil, že sa k týmto štyrom kandidátom pripoja aj ďalší.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM