Peter Handzuš Rôzne

Potápači budú čistiť tatranské plesá. Akú kuriozitu vytiahnu tentokrát?

Pod hladinu Štrbského plesa, Nového Štrbského plesa, Popradského plesa a Velického plesa sa už po devätnásty krát ponoria potápači, aby z nich vytiahli odpadky.

Ilustračný obrázok k článku Potápači budú čistiť tatranské plesá. Akú kuriozitu vytiahnu tentokrát?
Zdroj: Dnes24.sk

Potápači budú čistiť tatranské plesá už po devätnásty krát

Stane sa tak v piatok 19. októbra počas akcie Čisté vody, ktorú v rámci 27. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov pripravili Štátne lesy TANAPu.

„Dopredu nerezervujeme žiadnu lokalitu, preto ani nevieme počet potápačov, ktorý sa v tomto roku akcie zúčastní. Nemalo by ich však byť viac ako päť desiatok spolu na všetkých štyroch lokalitách,“ odhaduje Pavol Kráľ, koordinátor akcie Čisté vody zo Štátnych lesov TANAPu.

Organizátor akcie ráta s tým, že tento rok spod hladín plies vytiahnu potápači opäť menej odpadu ako vlani.

„Po osemnástich rokoch práce by sa také niečo naozaj patrilo. Či budú plesá čistejšie, závisí však aj od aktivity samotných potápačov.Pretože napríklad Štrbské pleso je veľmi veľká približne 20 ha lokalita s dohľadnosťou dva metre, takže množstvo odpadkov v plese jednoducho zostane. Čo sa týka Velického plesa, je veľmi maličké a piati či šiesti potápači v ňom toho už asi veľa nenájdu. Pretože stavebný odpad, kvôli ktorému sme toto pleso zaradili do čistenia, je už vyzbieraný. Verím tomu, že ani po poslednej rekonštrukcii hotela tam nič nenájdeme, pretože každý vie, že pleso sa chodí pravidelne čistiť…“ usmieva sa Paľo Kráľ.

Kvôli deficitu vodných zrážok klesla aj hladina niektorých tatranských plies. Bude vo vybraných lokalitách dostatok vody, aby sa v nich potápači zanorili?

„Problém by mohol byť vo Velickom plese, pretože jeho hladina dokáže pri deficite zrážok klesnúť aj o pol metra, čo pri troch metroch jeho hĺbky nie je zanedbateľný rozdiel. Ale aj tak tam zostane dostatok vody na to, aby sa aj toto pleso dalo prejsť a vyzbierať to, čo sa ocitlo na jeho dne. V Popradskom plese nebude problém. Jeho hladina klesá minimálne, pretože pleso má intenzívny prietok. No a o hladine Štrbského plesa vieme, že je teraz 20 cm nad normálom a opäť boli veľké búrky. Nové Štrbské pleso má veľký prietok, takže jeho hladina vôbec neklesá,“ neobáva sa o bezproblémový ponor potápačov Pavol Kráľ.

Za doterajších osemnásť rokov trvania akcie Čisté vody sa pod hladinu vysokohorských tatranských plies ponorilo 1 168 potápačov, ktorí na brehy vyniesli 4 580 kg odpadu. Najviac, až 506 kg, vytiahli potápači z vody v roku 2004, najmenej, iba 50 kg, v roku 1994. V minulom roku 48 dobrovoľných potápačov vybralo na breh tatranských plies 203 kg odpadkov. Kým v minulosti prevládal stavebný odpad, v posledných rokoch sú to zväčša obaly z potravín.

Poprad24/tanap Foto: Peter Juhas

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM