Rôzne

Povodniam by mali zabrániť štyri poldre: Ich výstavba by stála 25 miliónov eur

Vodohospodári chcú na kritických miestach v okolí Kežmarku vybudovať štyri poldre. Tie by mali zachytiť povodňovú vlnu. Rozhodujúci polder chcú vodohospodári zrealizovať už v tomto roku. Prešovský samosprávny kraj tento projekt víta.

Ilustračný obrázok k článku Povodniam by mali zabrániť štyri poldre: Ich výstavba by stála 25 miliónov eur
Zdroj: Dnes24.sk

„Výsledný projekt sme robili na základe toho, čo už majú pripravené Vojenské lesy a majetky SR, ktoré chcú vybudovať poldre v Levočských vrchoch. Naše riešenie nadväzuje práve na tento projekt, štyri poldre v katastroch obcí Ľubica a Tvarožná by mali vyriešiť situáciu na Ľubickom potoku tak, aby sa znížil prietok vody zo 150 metrov kubických za sekundu pri storočnej vode na 48 kubíkov,“ objasnil Marián Supek, riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku. Zabezpečí sa tak podľa neho, aby sa voda nevybrežovala pri problémových mostoch. 

Výhrady starostov dvoch obcí

Rozhodujúci polder bude mať objem 4,3 milióna metrov kubických, vodohospodári ho chcú začať realizovať už v tomto roku. „Ďalšie budeme postupne stavať do roku 2017, aby bol zabezpečený pokojný život pre ľudí v regióne,“ dodal Supek s tým, že ide o systémové riešenie. Náklady na výstavbu štyroch poldrov budú na úrovni 25 miliónov eur. Rozpočet sa však oproti predpokladu navýšil, keďže výstavba si vyžaduje aj prekládku viacerých komunikácií a tiež demoláciu existujúcich objektov a ich spracovanie. „My tých 25 miliónov eur momentálne nemáme, ale dali sme si to ako prioritu nášho podniku a v rámci tvrdých reštrikčných opatrení to bude na úkor celého Slovenska. Preto som sa dnes snažil dotknutých ľudí presvedčiť, že buď to urobíme teaz, alebo nikdy,“ konštatoval Supek.  

Výhrady voči projektu však na dnešnom rokovaní mali starosta obce Ľubica Ján Kapolka, ale aj starostka Tvarožnej Dagmar Mathiová, ktorí zhodne tvrdia, že o tomto riešení doteraz nemali postačujúce informácie. Zároveň sa obávajú, že by ich poldre nad obcami mohli v prípade nejakej krízy ohroziť. To však Supek zásadne vylúčil a poldre sú podľa neho dnes už na takej technickej úrovni, že obyvateľov v okolí neohrozia. „Problém bol zrejme v komunikácii, som trošku sklamaný, pretože teraz realizácia projektu závisí od obecných zastupiteľstiev, ťažko nám do toho samozrejme zasahovať,“ konštatoval Supek. 

Predpokladom je využitie poldrov i na rekreáciu

Navrhnuté sú pritom štyri poldre, dva sú na pravostranných prítokoch nad obcou Ľubica, jeden, ten rozhodujúci s najväčším objemom je na Ľubickom potoku, ale zachytáva aj ľavostranný rusinkovský prítok, a posledný s objemom 1,5 milióna metrov kubických je pod obcou Tvarožná. Tento projekt víta aj Prešovský samosprávny kraj, podľa jeho podpredsedu Štefana Bieľaka tento návrh prvýkrát rieši problém s rýchlou povrchovou vodou, ktorá sa tu objavuje čoraz častejšie. „Nedá sa vyhovieť na 100 % každému, toto je však najlepší kompromis. Týmto projektom sa určite nezhorší kvalita života ľudí, verím, že ho časom podporia aj tí, ktorí s ním teraz celkom nesúhlasia,“ dodal Bieľak.

Primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák vníma tento projekt ako jediné východisko, ako vodu zastaviť ešte pred zastavaným územím. „My, ako mesto, iné riešenie ani iné východisko nemáme, pretože nie sme schopní zachytiť prívalovú vlnu. Len polder, ktorý bude v Zaľubici, bude mať 4,3 milióna kubíkov, a to je v podstate celá povodeň z roku 2010,“ zdôraznil Ferenčák. Predpokladá, že vybudované poldre sa budú dať využiť nielen na protipovodňové opatrenia, ale aj na rekreáciu ľudí z regiónu.

foto: Jana Pisarčíková

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM