Peter Handzuš Hokej

Poznáme rozlosovanie extraligy. Poprad začne v Skalici

Hokejisti úradujúceho slovenského vicemajstra HC Košice privítajú v úvodnom kole jubilejného 20. ročníka Tipsport extraligy na domácom ľade Zvolen. Uvoľnené miesto po Slovane medzi elitou zaujali ŠHK 37 Piešťany, ktoré vo svojom historicky prvom zápa

Základná časť odštartuje 18. septembra, posledné kolo je na programe 3. marca 2013. Slovnaft play off Tipsport extraligy sa začne 6. marca a nový majster bude známy najneskôr 19. apríla. Herný systém súťaže bude totožný s predchádzajúcimi sezónami. V základnej časti teda na kluby čaká 54 kôl. Po nej príde na rad play off a tiež baráž o extraligu medzi posledným tímom extraligy a víťazom I. ligy.

Reprezentačná dvadsiatka, ktorá sa z Púchova presťahovala do Bratislavy, odohrá pred majstrovstvami sveta do konca roka 20 zápasov s tým, že s každým klubom sa stretne raz doma a raz vonku.

„Opustil nás historicky jeden z najúspešnejších a najstarších klubov Slovan Bratislava. Verím ale, že po jeho odchode sa v našej súťaži objavia nové talenty, s ktorými bude môcť rátať aj reprezentácia,“ povedal riaditeľ spoločnosti Pro Hokej Vladimír Paštinský a pokračoval: „Samozrejme, že po odchode Slovana sme vzniknutú dieru museli nejakým spôsobom zaplátať a z výberového konania nám ako najvhodnejší kandidát vyšli Piešťany. Je tam zabezpečená nielen športovo-technická stránka, ale aj ekonomická a v neposlednom rade je tam aj podpora mesta.“

Na žrebovaní bol prítomný aj tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek. Kouč strieborných medailistov z MS v Helsinkách verí, že aj v novom ročníku si bude mať z extraligy koho vybrať.** „V tomto roku sme chceli v reprezentácii staviť na hráčoch z NHL a KHL, ale pre zranenia sa nám viacerí ospravedlnili. Preto sme siahli aj po hráčoch extraligy, ktorí sa nám osvedčili na všetkých prípravných akciách a aj preto sa potom niektorí dostali až na MS. Ukazuje sa, že extraliga na Slovensku nie je až taká slabá, ako sa o nej hovorí,“** povedal reprezentačný kormidelník.

[color=#cc0000]­[size=14]Problé­mom sú financie[/size][/co­lor]
V novej sezóne bude najvyššia súťaž výrazne „mladšia“, takmer všetci zástupcovia extraligových klubov hlásia mladšie kádre, niekde bojujú dokonca o holú existenciu. Riaditeľ HK Poprad Tibor Turan si veľa sľubuje od stretnutia s potenciálnymi podporovateľmi hokeja v meste. „Aj na základe toho uvidíme, či hokej v Poprade bude pokračovať,“ zdôraznil Turan.

Podobné je to aj v Martine, kde už počas uplynulej sezóny boli problémy s financiami. „Aj v súčasnosti stále prebiehajú rokovania s mestom a sponzormi. Verím, že nájdeme spoločnú reč a že hokej v Martine bude pokračovať. Momentálne sme v štádiu budovania kádra, v ktorom nájdu svoje miesto hráči mladšej a strednej generácie,“ povedal prezident MHC Mountfield Jaroslav Zigo.

Nováčik najvyššej súťaže ŠHK 37 Piešťany si svoju premiéru medzi slovenskou elitou odbije v Turci, kde ho v prvom kole čaká súboj s domácim MHC Mountfield. Na domácu premiéru si teda bude musieť chvíľu počkať.** „Celé rozlosovanie je v podstate lotéria, takže to treba rešpektovať. Je jasné, že pre nášho diváka by bolo akýmsi zadosťučinením, keby sa prvý zápas hral doma, ale vyšlo to takto a my sme spokojní,“** povedal prezident ŠHK 37 Jaroslav Lušňák a na margo ambícii nováčika dodal: **„Nechceme skákať nejako vysoko, ale určite by nás potešilo, keby sme sa dostali do play off.“ **

[blockquote]U­plynulý ročník extraligy priniesol aj rekordné čísla v návštevnosti. Zápasy základnej časti videlo 729.983 divákov, čo znamená oproti predchádzajúcej sezóne nárast o 31.148 divákov aj napriek tomu, že sa odohralo o dvadsať zápasov menej. Vypredané boli aj zápasy finále medzi Košicami a Slovanom.

program 1. kola 18. septembra:
HC'05 Banská Bystrica – MsHK DOXXbet Žilina, HK Nitra – Dukla Trenčín, MHC Mountfield – ŠHK 37 Piešťany, HK 36 Skalica – HK Poprad, HC Košice – HKM Zvolen [/blockquote]

Poprad24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM