Peter Handzuš Samospráva

Poznáme termín volieb do samospráv. Voliť sa bude dať len v mieste trvalého pobytu

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška vyhlásil voľby do orgánov samosprávy obcí. Politické strany môžu začať predkladať kandidačné listiny. Nezávislí kandidáti potrebujú najskôr zozbierať potrebný počet podpisov.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme termín volieb do samospráv. Voliť sa bude dať len v mieste trvalého pobytu
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Právo voliť do orgánov samosprávy obcí majú obyvatelia SR, ktorí majú v obci, meste alebo v mestskej časti Bratislavy alebo Košíc trvalý pobyt a najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov. Voliť môžu aj cudzinci. Musia však mať trvalý pobyt na Slovensku a v čase konania hlasovania musia byť v mieste trvalého bydliska. Rovnako ako každý iný občan SR, ktorý chce vo voľbách odovzdať svoj hlas. Voličský preukaz, ktorý by oprávňoval hlasovať inde ako v mieste ich trvalého bydliska, sa vybaviť nedá.

Voľby budú 15. novembra

„Vyhlasujem voľby do obecných (mestských) zastupiteľstiev a voľby starostov (primátorov) obcí, určujem deň ich konania na sobotu 15. novembra 2014,“ informoval predseda parlamentu.

Voľby do obecných, respektíve mestských zastupiteľstiev a voľby starostov a primátorov sa konajú v posledných štrnástich dňoch ich volebného obdobia. To sa skončí 27. novembra 2014. Vyhlasuje ich predseda Národnej rady SR najneskôr 90 dní pred ich konaním.

Nezávislý potrebuje petíciu

Politické strany môžu následne predkladať kandidačné listiny, avšak najneskôr do termínu 55 dní pred voľbami. Kandidovať môžu aj nezávislí kandidáti za podmienky, že predložia petíciu s predpísaným minimálnym počtom podpisov voličov. Počet podpisov je stanovený podľa počtu obyvateľov obce.

Za poslanca alebo starostu a primátora budú zvolení tí z kandidátov, ktorí získajú najväčší počet hlasov.

Prekonáme volebnú účasť?

Pred štyrmi rokmi sa konali voľby obecných, mestských poslancov, ako aj starostov a primátorov v takmer troch tisíckach obcí a miest 27. novembra. K volebným urnám vtedy pristúpilo 49,69% ľudí z celkového počtu 4 409 194 opráv­nených voličov na Slovensku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM