Peter Handzuš Správy

Poznáme výsledky kamzíčej inventúry: Je ich menej, zoológ dôvod na paniku nevidí

Kamzíky v TANAP-e sčítavajú už sedem desaťročí. Na jar je sčítanie zamerané na zisťovanie prírastkov mláďat, jesenné mapuje početnosť populácie pred zimou.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme výsledky kamzíčej inventúry: Je ich menej, zoológ dôvod na paniku nevidí
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Na slovenskej a poľskej strane Tatier zapísali do sčítacích hárkov dokopy 950 kamzíkov, čo je oproti vlaňajšej jari menej o 39 jedincov. Ešte výraznejší pokles je to v porovnaní s minuloročnou jeseňou, kedy v Tatranskom národnom parku narátali rekordných 1 431 kamzíkov.

„Pod výsledky sa podpísalo najmä mimoriadne teplé počasie, ktoré kamzíky prinútilo hľadať tieň. Mnohé z nich ho našli zrejme na severnej strane Tatier, keďže u nás sme ich zaznamenali menej a naopak, u susedov v Poľsku čísla atakovali rekordy. Predpokladáme, že reálne je kamzíkov zhruba o tridsať percent viac, aj keď čísla hovoria o niečom inom,“ konštatuje Jozef Hybler, zoológ Štátnych lesov TANAP-u, ktoré sú hlavným organizátorom pravidelných kamzičích inventúr. Zatiaľ čo na slovenskej strane narátali 591 kamzíkov, z ktorých bolo 63 tohtoročných mláďat, u severných susedov do sčítacích hárkov zapísali 359 jedincov, počet mláďat dosiahol 42.

Hoci kamzíkov zapísaných v sčítacích hárkoch v porovnaní s ostatnou kamzičou inventúrou, ktorá bola v Tatranskom národnom parku vlani na jeseň, výrazne ubudlo, zoológ dôvod na paniku nevidí. „Podobné to bolo aj minulý rok na jar, keď sme narátali pod tisíc kamzíkov a jeseň nás ohromila výsledkami. Keďže počas uplynulej zimy sme nezaznamenali výraznejšie úhyny, predpokladáme, že v skutočnosti nedošlo k nejakým zásadným, dynamickým zmenám ich početnosti,“ ozrejmil Hybler s tým, že práve jeseň je na sčítanie ideálna. „Počasie je stabilnejšie, nie je tak horúco a aj mláďatá sú už vtedy vo väčšom pohybe, sú lepšie stavané a viac ich vidno v tých čriedach. Práve v tomto období prebieha aj ruja, čiže pozorujeme zvýšenú aktivitu i u ostatných kamzíkov. Navyše, jesenné sčítanie robíme dva dni, takže výsledky sú presnejšie,“ dodal zoológ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM