Tlačové správy

Poznáte najväčšie výhody radových domov? Porovnali sme jednotlivé nehnuteľnosti

Radové domy v sebe spájajú kombináciu bývania v byte a v dome.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte najväčšie výhody radových domov? Porovnali sme jednotlivé nehnuteľnosti
Zdroj: RK38

V poslednom období získavajú čoraz väčšiu popularitu, keďže sú cenovo dostupnejšie ako samostatne stojace domy a zároveň oveľa priestrannejšie ako byty.  

  • Možno málokto vie, že domy v radovej zástavbe nemajú spoločnú stenu, každá nehnuteľnosť má svoju vlastnú. Medzi vami a susedom je navyše aj dodatočná izolácia, vďaka ktorej sú náklady na energie ešte o čosi nižšie.
  • Radový dom poskytuje omnoho väčšie súkromie ako klasické byty, vďaka čomu má majiteľ menej susedov a aj menej problémov.

Graf: Porovnanie ceny za m2 – radový dom, samostatný dom, byt 

Zdroj: RK38

Realitná kancelária RK38 má aktuálne vo svojej ponuke viacero projektov na radové domy, ich cena sa podľa konateľa Miroslava Antošku pohybuje v rozmedzí od 1500 do 1800 eur za m2 úžitkovej plochy. Radové domy môžu mať pritom 115 a dokonca až 170 m2 obytného priestoru. „Keď to porovnáme napríklad so 4-izbovým bytom o rozlohe 85 m2 na sídlisku Západ v Poprade, je to rozhodne lacnejšie – m2 radovky stojí aj o 25 percent menej ako pri byte. Radovka vychádza cenovo dostupnejšie aj v porovnaní s bungalovom, kupujúci dokáže pri kúpe ušetriť cca 100 eur za m2,“ konkretizoval.

Energetická náročnosť

  • Stavba radového domu nie je úplne izolovaná od okolia, čo má pozitívny dopad na náklady spojené s bývaním.
  • Dôležitá v súvislosti s energiami je tiež regulácia a optimalizácia spotreby. Majiteľ sa sám rozhodne, kedy začne kúriť a naopak kedy je čas „zavrieť kohútik“, vie si tak svoje zdroje lepšie postrážiť. Má tiež možnosť vybrať si aj alternatívny a zelený zdroj energií, čo je v starších bytových domoch za súčasnej legislatívy takmer nemožné.

Graf: Náklady na bývanie pre 4-člennú rodinu v samostatnom dome, radovom dome a byte (Poprad a okolie)

*Priemerné ceny, ktoré poskytli vlastníci konkrétnych nehnuteľností. / Zdroj: RK38

Realitný maklér udáva, že priemerné mesačné náklady na energie v 4-izbovom byte sú na úrovni cca 220 eur mesačne. „Môžu byť však aj vyššie. Z našich skúseností vyplýva, že v bungalove majiteľ zaplatí do 150 eur mesačne, v radovom dome to môže byť ešte o niekoľko eur menej. Všetko samozrejme závisí od toho, aký zdroj energií si zvolí, pri obnoviteľných zdrojoch to môže byť náklady dokonca ešte o čosi nižšie,“ zdôraznil Antoška.

Okrem ceny a nákladov majú radové domy aj ďalšie benefity:

  • V porovnaní s bungalovmi má radový menší pozemok, ktorému netreba venovať až toľko starostlivosti. Na druhej strane je dostatočne veľký na menšiu záhradku, grilovanie s priateľmi, ihrisko, či záhradný domček, jednoducho povedané na akýkoľvek relax v exteriéri.
  • Bývať v radovom dome je rozhodne zdravšie a určite plnohodnotnejšie, či už pre rodinu s deťmi alebo párik, ktorý má miesto detí napríklad psíka.   
  • Jednou z posledných výhod je bezproblémové parkovanie, čo iste ocenia ľudia bývajúci na sídliskách, kde je o parkovacie miesto vo večerných hodinách doslova boj.  
  • Bývanie v dome, hoc aj radovom, nikdy nebolo dostupnejšie ako teraz. Viacero developerov pristúpilo k ich výstavbe aj preto, že na ich výstavbu stačí menší pozemok, majú nižšie náklady spojené s infraštruktúrou a vďaka nižšej cene je aj vyššia predajnosť.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: RK38
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM