Monika Vengrínová Rôzne

Poznáte svoje práva? V Poprade sa bude vydávať elektronický časopis pre spotrebiteľov

Elektronický časopis s názvom Spotrebiteľ pod ochranou je prelomovým projektom, aký na Slovensku nemá obdobu. Jeho autorom je Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) a odberateľom môže byť ktokoľvek.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte svoje práva? V Poprade sa bude vydávať elektronický časopis pre spotrebiteľov
Zdroj: Webnoviny.sk

„Keďže na Slovensku nemáme spotrebiteľský časopis, ktorý by odbornú i laickú verejnosť pravidelne informoval o dianí v tejto oblasti, v rámci realizácie projektu Spotrebiteľ pod ochranou sme sa rozhodli vďaka finančnej podpore Ministerstva hospodárstva SR vydávať rovnomenný elektronický newsletter,“ informovala projektová manažérka z S.O.S. Petra Vargová Čakovská.

Oblasť ovplyvňujúca každodenný život

Problematika ochrany spotrebiteľov je podľa nej veľmi špecifická a rôznorodá a pre spotrebiteľov nie je jednoduché sa v nej orientovať. Pritom máloktorá oblasť natoľko ovplyvňuje každodenný život ľudí. „Navyše je ťažké ustriehnuť všetky potrebné a často užitočné informácie, keď samotná agenda je rozdelená do pôsobnosti štyroch ministerstiev a ďalších kontrolných orgánov. Na druhej strane je len málo odvetví, v ktorých možno veci meniť a ovplyvňovať správne zvolenou formou vzdelávania, osvety a pravidelným informovaním verejnosti,“ upozornila Vargová Čakovská.

Svet ovládajú technológie a väčšina ľudí informácie čerpá práve z internetu. Obyčajný človek, spotrebiteľ, je preto podľa S.O.S. preinformovaný a stratený v spleti množstva stále nových informácií, ktorým je často nedobrovoľne vystavený. „Forma elektronického newslettru je moderný nástroj ako osloviť presne vybranú, cieľovú skupinu. Čitateľ má len dve objektívne obmedzenia. Prístup do svojej emailovej stránky a záujem o problematiku,“ dodáva Vargová Čakovská.

Ambíciou je i zjednotenie spotrebiteľských organizácií

Newsletter Spotrebiteľ pod ochranou bude odoberať len človek, ktorého táto problematika naozaj zaujíma. Pre autorov projektu je teda veľkou výzvou najmä skutočnosť, že rovnako jednoducho, ako sa človek môže stať odberateľom newslettra, rovnako rýchlo a jednoducho sa z jeho odberu môže odhlásiť. „Preto je veľkou motiváciou pripraviť každý mesiac pútavý obsah, ktorý zaujme širokú rodinu spotrebiteľov, z ktorých často mnohí spotrebiteľmi nechcú byť, alebo ani nevedia, čo to znamená,“ vysvetľuje Vargová Čakovská s tým, že elektronický mesačník Spotrebiteľ pod ochranou je prelomovým projektom, aký na Slovensku v oblasti ochrany spotrebiteľov ešte nebol. Vďaka neobmedzenej škále prispievateľov s rôznorodým pozadím a skúsenosťami má priniesť veľmi skutočný a zároveň pestrý mix tém a názorov.

Ďalšou smelou ambíciou mesačníka Spotrebiteľ pod ochranou je zjednotiť spotrebiteľské organizácie, inštitúcie a subjekty, ktoré sa touto problematikou zaoberajú, alebo s nimi nejakým spôsobom súvisia. „Na stránkach nášho mesačníka sa s ostatnými, ktorých táto oblasť zaujíma, môžu podeliť o svoje názory, získať partnerov na spoluprácu či nové, aktuálne vedomosti. Vďaka kontaktom so zahraničnými spotrebiteľskými organizáciami budeme čitateľom prinášať aj množstvo informácií zo zahraničia, nájdu tu informácie o službách, ktoré jednotlivé subjekty v rámci ochrany spotrebiteľov poskytujú, občiansky servis, aktuálne výzvy, konzultácie i upozornenia na najnovšie neseriózne obchodné praktiky, klamlivú reklamu, neprijateľné zmluvné podmienky, neseriózne spoločnosti či aktuálne vylepšenia,“ uzatvára Vargová Čakovská.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM