Monika Obrtalová Rôzne

Pozor na „grilovačky“!

Neodmysliteľnou súčasťou pekných dní, hlavne víkendov, sú „grilovačky“ na záhrade alebo terase s priateľmi či rodinou. Málokto si však uvedomuje, že nesprávny spôsob grilovania jedál, nevhodné palivo, nedostatočný čas grilovania alebo použitie podpaľ

„Grilovanie sa stáva obľúbenou formou prípravy pokrmov najmä v letnom období, no má určité riziká. Môže dôjsť k vzniku alimentárneho ochorenia z nedostatočne tepelne upraveného mäsa. Nebezpečné je grilovanie aj preto, že pri vysokých teplotách vznikajú škodlivé látky, napríklad polyaromatické uhľovodíky, ktoré významne zvyšujú riziko vzniku rakoviny,“ pripomína vedúca odboru hygieny výživy RÚVZ Banská Bystrica Ivana Sedliačiková. Dodáva, že je veľmi dôležité, aby sme grilovali len kvalitné potraviny ako netučné mäso a zeleninu.

Grilovanie by malo prebiehať pri miernej teplote a dlhšie, aby sa pokrm dostatočne tepelne opracoval aj vo vnútri. Ak teplota nedosiahne všade minimálne 70°C hrozí, že nebudú zničené baktérie alebo parazity, ktoré môže mäso obsahovať. Mrazené mäso by sa nemalo grilovať, pretože by mohlo vo vnútri ostať surové. „Ak už chcete grilovať mrazené mäsové výrobky, pred grilovaním je potrebné ich rozmraziť,“ vysvetľuje Sedliačiková. Tuk z pripravovaného mäsa by nemal kvapkať na žeravé uhlie, pretože práve pri spaľovaní tuku vznikajú škodlivé látky, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme. Odkvakávaniu tuku sa dá zabrániť použitím fólie alebo tácky na pečenie.

Plameň by sa nemal dotýkať pripravovaného pokrmu. Vhodné je pred grilovaním z mäsa odstrániť tuk a kožu. Marináda by mala byť pripravovaná vždy čerstvá. Na grilovanie by sa mal používať kvalitný rošt a vhodný gril. Plynové a elektrické grily sú podľa odborníkov bezpečnejšie, ľahšie sa udržiavajú, no najväčšej obľube sa teší grilovanie na uhlí. Používať by sa malo len kvalitné drevené uhlie alebo brikety určené na grilovanie. Brikety majú väčšiu výhrevnosť, sú vyrobené z kvalitného uhlia a majú minimálny odpad. Pred pridaním dreveného uhlia je však vhodné pripraviť si pahrebu z mäkkého či tvrdého dreva. „Úplne nevhodné je prilievať na drevené uhlie podpaľovače. Výpary z nich dokážu celkom znehodnotiť grilovanné potraviny, ktoré sa neodporúča konzumovať,“ uzatvára Sedliačiková

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM