Rôzne

Pozor, na Poprad udrú búrky: Varujú nás pred intenzívnymi lejakmi aj vzostupom hladín!

Tmavá obloha, mračná a hromy-blesky. To presne treba očakávať v popradskom okrese. V dôsledku búrok a silných lejakov dokonca môže dôjsť aj k výrazným vzostupom vodných hladín.

Ilustračný obrázok k článku Pozor, na Poprad udrú búrky: Varujú nás pred intenzívnymi lejakmi aj vzostupom hladín!
Zdroj: Webnoviny.sk

V okrese Poprad sa počas štvrtka až do večera ojedinele očakáva výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Meteorológovia vydali pre náš okres výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do 20.00 hod.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s.,“ informujú meteorológovia zo SHMÚ. Podľa SHMÚ je intenzita sprievodných javov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Okrem búrok a silného dažďa však musíme rátať aj s ďalšou možnou situáciou, súvisiacou s očakávaným počasím. Pracovníci SHMÚ totiž upozorňujú, že pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Môže tak dôjsť k stekaniu vody zo svahov, bahnotok, zatápaniu pivníc, podchodov, alebo aj podjazdov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM