Peter Handzuš Rôzne

Pozor na silný vietor: Fúkať bude hlavne na hrebeňoch hôr

So silnejším vetrom na hrebeňoch hôr severného Slovenska treba počítať aj v najbližších dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na silný vietor: Fúkať bude hlavne na hrebeňoch hôr
Zdroj: TASR

Výstrahu druhého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy Žilina, Martin, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Banská Bystrica.

Podľa SHMÚ môže vietor na tomto území dosiahnuť miestami rýchlosť 115 až 140 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a pre dané oblasti podľa meteorológov nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody. Výstraha predbežne platí do stredy (28.12.) do 20.00 h.

Pre Banskobystrický, Žilinský, Prešovský a Košický kraj platí zároveň výstraha prvého stupňa pre možnú tvorbu snehových jazykov a závejov. Na tie by si mali vodiči dávať pozor predovšetkým na horských priechodoch. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Na vietor si treba dávať pozor podľa meteorológov v utorok 27. decembra na väčšine územia západného a stredného Slovenska a niektorých západnejších okresoch východného Slovenska. Preň zatiaľ platí výstraha prvého stupňa, kedy sa rýchlosť vetra odhaduje v nárazoch okolo 60 až 75 km/h.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM