Peter Handzuš Krimi

Pozor na vietor na horách

Na hrebeňoch hôr fúkal ráno silný vietor, v nárazoch až víchrica

Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá aj dnes v oblasti Tatier a Veľkej Fatry. V Malej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. TASR o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.
Snehová pokrývka je po oteplení väčšinou vlhká až mokrá, usádza sa a stabilizuje. SLP HZS neočakáva ani dnes samovoľné zosuvy väčších lavín, ktoré by zasiahli doliny. Uvoľnenie lavín hrozí pri mechanickom zaťažení svahov so sklonom nad 40 stupňov. Najmä na trávnatých svahoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu menších spontánnych lavín a snehových úplazov.
Dnes ráno bolo na horách zamračené, miestami hmlisto a mrholilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –2 do +6 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal mierny až pomerne čerstvý západný alebo juhozápadný vietor s rýchlosťou do 25 km/h. V nárazoch dosahoval silu víchrice s rýchlosťou približne 95 km/h.
Nový sneh počas uplynulých 24 hodín nepripadol. Vo vyšších polohách je snehová pokrývka stále nerovnomerne rozmiestnená. V žľaboch a terénnych nerovnostiach sa nachádzajú málo stabilné snehové dosky a náveje. Horské hrebene a chrbty sú na mnohých miestach vyfúkané až na trávnatý podklad. SLP HZS upozorňuje na zotrvanie aktuálnej tendencie lavínového nebezpečenstva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM