Peter Handzuš Správy

Pozor! Pre okresy Poprad a Kežmarok platí zákaz využívania lesov verejnosťou

Obvodný lesný úrad v Prešove ako príslušný orgán štátnej správy lesného hospodárstva vydáva podľa ustanovenia zákona o lesoch zákaz využívania lesov verejnosťou. Dôvodom je ochrana lesných porastov proti vzniku požiarov.

Ilustračný obrázok k článku Pozor! Pre okresy Poprad a Kežmarok platí zákaz využívania lesov verejnosťou
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Zákaz sa týka lesných pozemkov v katastrálnych územiach okresu Poprad a Kežmarok, netýka sa však vyznačených turistických chodníkov a dolinových ciest,“ objasnil prednosta OLÚ Dušan Šafran.

Zákaz je platný od piatku až do odvolania a nevzťahuje sa na vlastníkov a obhospodarovateľov lesných pozemkov vo vymedzenom území, na štátnych zamestnancov pri výkone štátnej správy, užívateľov poľovných revírov vo vymedzenom území, ani na členov lesnej stráže a poľovníckej stráže, stráže prírody a členov zložiek integrovaného záchranného systému.

Prednostovia obvodného lesného úradu v Poprade a Kežmarku by mali zverejniť tento zákaz a pravidelne vykonávať kontrolu jeho plnenia v súčinnosti lesnej stráže. Zákaz je zverejnený aj na internetovej stránke OLÚ v Prešove i na úradných tabuliach.

Lesy monitoruje vrtuľník

V rámci preventívnych opatrení počas horúcich dní súvisiacich so zvýšeným rizikom vzniku lesných požiarov a na základe pokynu prezidenta Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého došlo aj k presunu vrtuľníka Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR na letisko v Poprade.

Hovorkyňa Prezídia HaZZ Silvia Jančovičová informovala, že až do odvolania bude vrtuľník v spolupráci s hasičmi vykonávať pravidelný letecký monitoring najrizikovejších oblastí v Nízkych a Vysokých Tatrách a v prípade potreby bude nasadený aj na likvidáciu lesných požiarov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM