Monika Vengrínová Rôzne

Na toto si dajte pozor: Prechádzka po cyklochodníku vás môže stáť peniaze i úraz

Poprad sa ako jedno z mála miest na Slovensku môže pýšiť cyklistickým chodníkom. Využívaný je celoročne, nie vždy však len cyklistami. Chodci, či už sami alebo s kočíkmi, či so psami, tu majú vyhradenú len časť chodníka vedúceho zo sídliska Juh 6. Zvyšok cyklotrás by pre nich mal byť tabu.

Ilustračný obrázok k článku Na toto si dajte pozor: Prechádzka po cyklochodníku vás môže stáť peniaze i úraz
Foto: Monika Vengrínová

Dopravnou značkou je stanovené, kto sa môže po cyklochodníku pohybovať. Ide o cyklistov a o osoby, ktoré majú iné športové náradie, ako napr. in-line korčule, kolobežku, či kolieskové lyže. „Čo sa týka chodcov, ich pohyb je tu dopravnou značkou zakázaný. To znamená, že ani voľný pohyb s kočiarmi, či so psami, tu dovolený nie je. Dopravné značenie, že ide o cyklochodník, tak jasne stanovuje, kto ho môže využívať,“ vysvetľuje náčelník Mestskej polície v Poprade Jaroslav Marušin. Konkrétna značka, ktorá by však chodcom vstup na cyklochodník zakazovala, tu osadená nie je, a polícia o nej ani neuvažuje. „Nie je dôvod, aby tu bola. Tá, ktorá osadená je, jasne hovorí, že ide o cyklochodník. Jedine by mohla byť doplnená informačnými tabuľami. Ale my, ako mestská polícia, o tom nerozhodujeme,“ dodáva Marušin.

Mnoho chodcov, či už samostatne, so svojimi psami, či dokonca s kočíkmi však tento zákaz stále porušuje a ohrozuje tak nielen seba, ale i športovcov napr. na bicykli. Tí sa tu častokrát pohybujú aj vyššou rýchlosťou a po vbehnutí chodca, či psa do jeho jazdnej dráhy, môže dôjsť i k vážnemu zraneniu. Pani Jana, majiteľka dvoch psov to vidí rovnako: „Chodci a psy by na cyklochodník rozhodne chodiť nemali. Je to nebezpečné, ako pre ľudí, tak i pre psov. Je však veľmi málo miest, kde môžu majitelia psov svojich miláčikov voľne púšťať, preto by sa určite všetci „psíčkari“ potešili inému chodníku, či ohradenému priestranstvu pre voľný pohyb psov.“

Cyklistom však neprekáža len pohyb peších a „psíčkarov“, ale i bezohľadnosť niektorých z nich. „Chodci na cyklistickom chodníku mi neprekážajú. Teda pokiaľ idú usporiadane a nezavadzajú cyklistom. Nevadia mi ani „psíčkari“, i keď ich psy sa neraz motajú medzi cyklistov. Skôr mi vadia psie exkrementy, ktoré sú neraz priamo na chodníku. Je to smutné že psov majú aj takí ľudia, ktorí po nich nevedia upratať,“ sťažuje sa cyklista Tomáš.

Ak si preto chcete prechádzku, či už sami, alebo so svojim psom skutočne užiť a vyhnúť sa úrazu, či sankcii, cyklochodník obíďte oblúkom. „Chodíme to tam kontrolovať a pohyb chodcov riešime predovšetkým dohovorom alebo napomenutím. Stáva sa však, i keď nie často, že udelíme i pokutu,“ dodáva náčelník popradskej polície. Tú môžete dostať na mieste, a to až do výšky 33 eur. Za neupratanie po svojom štvornohom miláčikovi si pripravte ďalších 33.

(tip od čitateľky)

Pozor: Prechádzka po cyklochodníku vás môže stáť peniaze i úraz
14
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM