Monika Vengrínová Rôzne

Práce na obnove oltára Majstra Pavla pokračujú: Návštevníci môžu vidieť to, čo najbližšie desiatky rokov neuvidia

Po tom, ako sa v minulom roku ukončila obnova oltárneho nadstavca a príslušnej sochárskej výzdoby staršej ako samotný oltár, práce na reštaurovaní najvyššieho gotického dreveného oltára na svete z dielne Majstra Pavla z Levoče v Kostole sv. Jakuba v Levoči pokračujú v jeho spodnej časti.

Ilustračný obrázok k článku Práce na obnove oltára Majstra Pavla pokračujú: Návštevníci môžu vidieť to, čo najbližšie desiatky rokov neuvidia
Zdroj: TASR

„Od januára sa začalo s výskumom oltárnej skrine, vrátane troch centrálnych sôch, oltárnych tabúľ, príslušnej architektúry a poslednej večere, ktorá sa nachádza v spodnom predele oltára,“ informoval riaditeľ Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči Ivan Tkáč.

Reštaurátorov možno pozorovať priamo v teréne

V súčasnosti sa pripravuje návrh na samotnú realizáciu reštaurátorských prác, z ktorých väčšia časť sa bude konať priamo v kostole. Týka sa to jednak troch hlavných sôch i oltárnych skríň, ktoré sú dosť rozmerné. Návštevníci kostola, ale aj veriaci, tak budú môcť úsilie reštaurátorov pozorovať priamo v teréne. „V ateliéri sa bude obnovovať len posledná večera, ktorá už bola z oltára demontovaná a bude sa na nej pracovať v zimnom období,“ dodal Tkáč. Takmer celý oltár je už momentálne zbavený hrubých prachových nánosov. Teraz sa chemicky dočisťuje tak, aby sa nepoškodil lak a ostatné časti.

„Podarilo sa nám nájsť signatúru Majstra Pavla, prekrížené kramličky, umiestnené na pravom pleci sochy Jána zozadu, sú vryté do dreva,“ doplnil reštaurátor z ORA Juraj Maták. Pri príprave reštaurátori napríklad zistili aj aká je hmotnosť veľkých plastík. Najväčšia socha Márie má 168 kíl, sochy Jakuba a Jána okolo 110 kilogramov. Práce v súčasnosti trinástim reštaurátorom sťažuje chlad, keďže teplota sa v kostole pohybuje lennokolo 10 stupňov Celzia. Postupne by sa však mala zvyšovať a samotný postup prác by tak ovplyvniť nemala.

Tieto práce by mali oltár zachovať na najbližších sto rokov

Reštaurátorské práce priamo v interiéri Kostola sv. Jakuba by nemali ovplyvniť cestovný ruch, skôr naopak. Predtým bola na oltári umiestnená plachta, teraz už môžu návštevníci vidieť jeho vrchnú časť, ktorá je už odkrytá a zároveň pozorovať práce na obnove spodnej časti vrátane hlavných sôch, ktoré sú vysunuté do popredia. „Tohtoroční turisti budú môcť na vlastné oči vidieť, čo neuvidia ľudia najbližších niekoľko desiatok rokov, keďže časť oltára je odhalená a na druhej sa pracuje,“ upozornil levočský dekan František Dlugoš.

Pôvodne chcel ORA ukončiť reštaurovanie do konca tohto roka, projekt sa však o niečo predĺži, keďže bola požiadavka zo strany Messerschmittovej nadácie, ktorá druhú etapu financuje, aby sa toto významné dielo urobilo precízne. Zároveň by mala vzniknúť kniha, ktorá reštaurátorské práce zmapuje. Náklady na prvú etapu, ktorá bola realizovaná v minulom roku, sa vyšplhali na cca 176.000 eur. Druhá etapa si vyžiada ďalších cca 123.000 eur. Naposledy oltár reštaurovali bratia Kotrbovci v 50-tych rokoch minulého storočia, keď bol v havarijnom stave. Okrem toho, že ho zachránili pred zničením, podarilo sa im zabezpečiť, že spodné časti dokážu udržať vrchnú časť, ktorá je dosť ťažká. Práce, ktoré levočskí reštaurátori realizujú v súčasnosti, by mali oltár zachovať na najbližších 100 rokov.

Práce na reštaurovaní najvyššieho gotického dreveného oltára na svete
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM