Peter Handzuš Kultúra

Práce na obnove Renesančného paláca by mali byť ukončené v októbri

Aj počas letnej sezóny sa na hrade Ľubovňa v Starej Ľubovni pracuje na obnove Renesančného paláca.

„V súčasnosti sa realizuje náročná obnova východnej steny paláca a tiež interiérové práce na schodisku, zábradlí a podlahách,“ priblížil správca hradu Dalibor Mikulík.

Stavebné práce sa začali v tomto roku v prvý aprílový týždeň a rok 2011 by mal byť zároveň posledným rokom stavebnej obnovy paláca. Podľa plánu by mali byť rekonštrukčné práce ukončené v októbri. „Palác plánujeme sprístupniť pre verejnosť v máji budúceho roka, teda na budúcu letnú sezónu,“ uviedol pre TASR Mikulík.

S obnovou horného hradu sa začalo v roku 1998, v rokoch 2003 až 2007 sa pracovalo na rekonštrukcii starého hradného múru. Neskôr nasledovala severná stena Gotického paláca. V Renesančnom paláci by po dokončení mala byť rekonštrukcia stredovekého pivovaru. Nachádza sa tam aj kaďa, vytesaná priamo do skaly, pracuje sa aj na vytvorení barokového podhradia a liehovaru.

Nebude chýbať ani fotografická výstava obnovy paláca. Tá sa začala v roku 2008 a celkovo si vyžiada približne 1,7 milióna eur. Prvú časť financoval Prešovský samosprávny kraj, ďalšiu vláda SR. Tento palác bol postavený po roku 1553 podľa projektov architekta Jána Frankensteina. V dolnej časti bol v skale vysekaný pivovar, nad ním sa nachádzala pekáreň, kuchyňa a sklady. V najvrchnejšej časti bola situovaná reprezentačná sieň a obytné miestnosti.

Text+foto: TASR

hrad_lubovna
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM