Marián Handzuš Krimi

Práce na stavbe obchodného centra Horse budú pokračovať na jar

Rok 2010 mal byť v znamení dokončenia a otvárania v súčasnosti najväčšieho investičného projektu v meste Poprad.

Vedľa hotela Poprad malo vyrásť veľké obchodné centrum s päťhviezdičkovým hotelom, realita je však iná. Na niekdajšej píle je v súčasnosti len veľká betónová diera. Na jar budúceho roka by sa to však malo zmeniť.
Nie som spokojný so stavom, v akom je táto stavba dnes, aj keď chápem vplyv krízy na stavebný priemysel,“ konštatoval primátor Popradu Anton Danko. Stavebný ruch na tomto mieste utíchol približne pred rokom, odvtedy sa tu postavila len plynová prípojka. Popradčania sa preto právom obávajú, že tento priestor ostane taký, aký je.
Zastavenie stavebných prác má podľa zástupcu investora na svedomí svetová finančná kríza. Tá postihla celý svet vrátane Slovenska a dotkla sa aj investora, ktorý mal blízko centra Popradu postaviť obchodné stredisko pod názvom Horse.
Naša spoločnosť mala ako jedna z mála rozostavané tri významné projekty – Hotel Austria Trend v Bratislave, Obchodné centrum v Bratislave – Lamači a projekt Horse v Poprade. Počas tohto obdobia sme nemuseli a ani sme neprepustili ani jedného zamestnanca,“ vysvetlil zástupca BZ Group Slavomír Fábry.
Prvé dva menované projekty spoločnosť dokončila, obchodné centrum v Poprade je najväčším z nich. Investovať by sa doň malo viac ako 100 miliónov eur. Podľa Fábryho však veľká betónová diera pod Tatrami dlho neostane. Spoločnosť už do tejto stavby investovala približne 16,6 milióna eur. „Len naivný človek by si myslel, že finančné prostriedky, ktoré sme už do toho vložili, by niekto len tak zahrabal v zemi a nechal to tak navnivoč. Sú to naše vlastné finančné prostriedky,“ zdôraznil. Výstavba projektu Horse teda určite bude pokračovať.
Stavebné práce sa podľa neho začnú po zime, a to v plnom rozsahu. „Po dohode s investorom som oprávnený dať popradskej verejnosti slovo, že táto stavba sa dokončí, jej realizácia začne na jar 2011,“ objasnil Fábry.
Projekt obchodného centra nie je prvým projektom na území Popradu, ktorý spoločnosť BZ Group realizovala. Tento investor už pod Tatrami vybudoval obchodné centrá Baumax a Storeland.
Zástupca spoločnosti BZ Group ma ubezpečil, že zastavenie prác bolo skutočne spôsobené len ekonomickou krízou a že na budúci rok pokračujú plným tempom ďalej. Ukázal mi relevantné dokumenty, ktoré svedčia o bankovom financovaní projektu,“ upokojuje primátor Popradu.

zdroj: TASR

(Fotogaléria obsahuje zábery miest v Poprade, ktorých sa dotkli zámery stavebných investorov alebo ktorých využitie pre stavebnú činnosť sa plánuje, plánovalo alebo je v rovine úvah.)

PopradInvestori
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM