Praktickú skúšku mali v tatranských hoteloch: Budúci kuchári predviedli svoje umenie, FOTO
Skúšky absolvoval aj budúci kuchár Miloslav Štofila, podľa ktorého bola najnáročnejšia príprava hlavného jedla.

Budúci kuchári a čašníci, ktorí absolvovali svoju odbornú prax v tatranských hoteloch, úspešne zvládli praktickú časť záverečných skúšok duálneho vzdelávania. Informoval o tom hovorca Tatry Mountain Resorts (TMR) Marián Galajda s tým, že pripravili štvorchodové menu či vínnu kartu.
Riaditeľ Strednej odbornej školy hotelovej v Hornom Smokovci Pavol Hudáček uviedol, že škola vstúpila do systému duálneho vzdelávania v roku 2017.
Náročné hlavné jedlo
„Filozofiou je, aby žiak naberal skúsenosti priamo v živej prevádzke, či už čašník v komunikácii s hosťom, alebo kuchár priamo v kuchyni. Už počas štúdia sa tak môžu začleniť do danej prevádzky. Aj keď nie vždy žiak ostane u zamestnávateľa, u ktorého absolvoval duálne vzdelávanie, posledný rok – dva máme skúsenosti, že žiaci sa vracajú naspäť,“ povedal.
Cieľom je zamestnať
Skúšky absolvoval aj budúci kuchár Miloslav Štofila, podľa ktorého bola najnáročnejšia príprava hlavného jedla.
„Na jednej strane ste ako ryba v mori, učíte sa od skúsených, rozprávate sa s ľuďmi, s kuchármi, ako a čo má vyzerať. A na druhej strane, ak na to v prvom ročníku nie ste pripravení, je to ako keby vás hodili do vody, aby ste sa naučil plávať. Záleží potom na človeku, ako sa tomu vie prispôsobiť,“ doplnil v súvislosti s duálnym vzdelávaním.
Cieľom je podchytiť tých najšikovnejších a podľa dostupných voľných pozícií ich zamestnať vo svojich prevádzkach.
Viac záberov zo skúšky nájdete vo fotogalérii.
