Eliška Šándorová Rôzne

Pravdivý pohľad na zimu: Komplikácie môže spôsobiť snežná slepota, ale aj sauna

Vianočné sviatky dokážu rozžiariť oči každému z nás, a to bez ohľadu na vek. Napriek tomu predstavuje zima pre náš zrak nepríjemné ročné obdobie.

Ilustračný obrázok k článku Pravdivý pohľad na zimu: Komplikácie môže spôsobiť snežná slepota, ale aj sauna
5
Galéria
Zdroj: TASR

Komplikácie môže spôsobiť snežná slepota, ale aj návšteva sauny či wellness centra. Nielen ľuďom s kontaktnými šošovkami. Problematický je pre orgány zraku najmä pohyb a výskyt v interiéri či uzatvorených priestoroch.

Výkyvy teplôt

V dôsledku klimatizácie a kúrenia dochádza k vysušovaniu prirodzeného prostredia, čo negatívne vplýva na kvalitu sĺz.

"Tie sa v takomto neštandardnom prostredí rýchlejšie odparujú. Ak sa k tomu pridruží práca s počítačom, pri ktorej je frekvencia žmurkania nižšia ako obvykle, oko sa unaví a vysuší rýchlejšie,“ vysvetľuje popradský oftalmológ Ondrej Jurčišin z očnej kliniky Vesely. Ideálnou prevenciou nepríjemností spojených s kúrením je odparovač inštalovaný na radiátoroch, zvlhčovač vzduchu alebo umelé slzy.

K prirodzenému, no nadmernému slzeniu počas chladných zimných dní dochádza aj pri pobyte pod holým nebom. Najmä počas veterného počasia. Nejde o prejav alergie na chlad, ale o prirodzené správanie sa ľudského organizmu.

„Počas silného vetra ide v prípade slzenia očí o bežnú reflexnú reakciu. Prirovnať by sa to dalo ku krájaniu cibule. Oči jednoducho reagujú na niektorý z vonkajších podnetov,“ hovorí Ondrej Jurčišin.

Pozdrav od Perinbaby

Zimné športy, prípadne pohyb vo vysokohorskom zasneženom prostredí, je ideálne absolvovať s vhodnými slnečnými okuliarmi. Zabránite tak vzniku nepríjemnej snežnej slepoty počas jasných dní.

"Tento stav je vyvolaný výrazným podráždením očí a spojoviek. Za bežných okolností dokážeme množstvo slnečného žiarenia korigovať zreničkami, prípadne nadočnicovými oblúkmi. Kryštalické zloženie snehu však toto žiarenie enormne odráža a lomí rôznymi spôsobmi. Výsledkom je nepríjemné podráždenie spojoviek, čo má za následok začervenanie očí a neschopnosť adekvátne ich otvoriť,“ opisuje popradský oftalmológ.

Tento stav pretrváva aj po návrate zo svahu či hôr. V niektorých prípadoch po dobu najbližších štyroch až piatich dní. Slnečné okuliare sú v tomto prípade teda na mieste

Zdroj: TASR

Wellness nie je pre každého

Návštevu sauny, prípadne wellness centra či plavární, by mali v zimnom období zvážiť podľa očného lekára najmä ľudia s kontaktnými šošovkami.

Nie každý z nás má totiž osvojené dôkladné hygienické návyky. Vlhké a teplé prostredie je ideálne pre množenie nebezpečných baktérií.

"Stačí krátky kontakt s infikovaným miestom, následne pretretie si oka a zápal spojoviek nenechá na seba dlho čakať. Ten sa dá vyliečiť pomerne rýchlo, avšak hrozbou môže byť infikovanie samotnej kontaktnej šošovky. To je už nepríjemný stav, ktorý sa môže skončiť fatálnymi následkami, napríklad vredmi na rohovke,“ dodáva na záver Jurčišin.

Podráždenie očí môžu vyvolať aj dezinfekčné prostriedky, ktoré sa pridávajú do vody v plaveckých a vírivých bazénoch, pričom dochádza k ich odparovaniu. Pálivý pocit sa však po opustení miesta zvykne vytratiť.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM