Monika Vengrínová Tlačové správy

Praženica s jablkom, či špenát s banánom? Nové recepty, správne cvičenie, štýlový outfit, či líčenie - K-Vital academy vás to naučí

Keď sa povie akadémia, predstavíme si knihy, poznámky a bifľovanie. V K-Vital academy ale perá a papiere nepotrebujete. Tu sa učí o zdravom životnom štýle, o tom, ako zdravo a chutne navariť, ako správne cvičiť, ako sa štýlovo obliecť a nalíčiť. K-Vital academy učí, ako zvýšiť kvalitu svojho života.

Ilustračný obrázok k článku Praženica s jablkom, či špenát s banánom? Nové recepty, správne cvičenie, štýlový outfit, či líčenie - K-Vital academy vás to naučí
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

K-Vital akadémia začala v októbri minulého roka a dnes majú jej účastníčky i účastníci za sebou štyri pomyselné lekcie. Hodnotné informácie, nové netradičné recepty, neoceniteľné rady ako schudnúť, cítiť sa a vyzerať dobre, vniesť do svojho jedálnička zdravie, ktoré chutí – taká je K-Vital academy.

„Túto akadémiu sme spustili preto, že existuje neskutočné množstvo informácií o tom, ako sa stravovať, čo je pre koho najvhodnejšie, a pod. Ľudia si však z toho všetkého nevedia vybrať, nevedia sa v tom množstve informácií orientovať. Rozhodli sme sa preto pomôcť im, aby pochopili určité princípy a pochody v našom organizme a aby si uvedomovali rozdiel v tom, čo si dávajú na tanier. Čiže, buď si vedome ubližujú alebo sa snažia niektoré návyky a zlozvyky zmeniť, aby bol ich život o zdraví a lepšej kvalite,“ predstavila základný princíp myšlienky K-Vital academy majiteľka beauty centra K-Vital a zároveň lektorka akadémie Karin Kováčová.

Prvé štyri akadémie sa tak venovali práve strave, ďalšia bude zameraná na šport, cvičenie, pohyb. Vítaný je každý, kto chce cvičiť správne a efektívne, či už s kilami navyše alebo s ideálnou hmotnosťou. Po pohybových aktivitách budú ďalšie stretnutia zamerané na stajling, líčenie, na prirodzenú krásu žien i mužov. Finišovať sa bude v máji, stretnutím všetkých účastníkov akadémie, ktorí si sami pripravia jedlo, oblečú sa i nalíčia tak, aby ukázali, čo všetko sa naučili.

Tak čo, dostali ste chuť začať zdravo žiť a starať sa o seba? V tom prípade ste na K-Vital academy vítaní aj vy! Stačí sa prihlásiť na stránke www.k-vital.sk

No a aby sme vás motivovali a dokázali vám, že v K-Vital vedia, o čom hovoria, ešte pár rád od Karin Kováčovej pre vás všetkých, ktorým na sebe a svojom zdraví naozaj záleží.

VŠEOBECNÉ ZÁSADY

Dve najdôležitejšie zásady:
1. Pri potravinách je dôležitý najmä výber sortimentu a kvality. Bohužiaľ, obchodné reťaze majú tej kvality stále menej a menej, ale ešte stále verím, že sa zobudíme a že to bude lepšie pre nás všetkých.
2. Dávať si pozor na to, aby sme potraviny príliš dlho nevarili, pretože tak z nich de facto vyvárame celú výživu a všetko, čo je prospešné pre náš organizmus.

ČO NA RAŇAJKY?

Ideálne je poradiť sa s výživovým poradcom alebo si nechať vypracovať výživový program na mieru, pretože každý sme iný. Vo všeobecnosti je dané, že ráno by sme mali jesť sacharidy, aby sa postupne uvoľňovali. My ale máme opačnú zásadu, a to, že deň by sa mal začať kvalitnou bielkovinou, buď v podobe jogurtu alebo nejakej ľahučkej strukoviny, to už závisí od každého individuálne. Je to z toho dôvodu, že v takomto prípade nám pomalšie stúpne glykemický index, čiže aj cukor v krvi a tým pádom sa nedostavuje hlad tak skoro. Ja osobne veľmi odporúčam a preferujem smoothie – šťavy. Aj keď väčšina ľudí dáva prednosť smoothie ovocným, čo je síce fajn, ale ovocie obsahuje cukor a opäť nám veľmi rýchlo stúpa glykemický index a ten pocit zasýtenia neostáva dlho, ja skôr radím vyskúšať smoothie zeleninové. Výborné je najmä z listovej zeleniny, napr. špenát s kivi alebo s banánom. Sú už aj takí pôžitkári, ktorí dokážu vypiť čisto zeleninové smoothie, čo je úplne ideálne. No a najmä je dôležité striedať zeleninu, aby mal človek vo výžive zastúpené všetky druhy aminokyselín. Takisto nezabúdať na zásadu – nemiešať jednotlivé bielkoviny medzi sebou, nakoľko u niektorých ľudí znižuje stráviteľnosť a tým sa spomaľuje metabolizmus. Uvediem príklad. Bežne sme zvyknutí dať si na raňajky rožtek so šunkou, so syrom, k tomu jednu paradajku. My to ale robíme iným spôsobom. Radšej odporúčame päť, šesť koliesok šunky, veľké množstvo zeleniny a k tomu ražné pečivo, ražný chlebík a to kvôli tomu, že má nízky glykemický index a ražná múka, pokiaľ je dobre spracovaná, krásne očisťuje črevá.

ČOMU SA VYHÝBAŤ, AK CHCEME SCHUDNÚŤ

Nemali by sme sa vyhýbať, v prvom rade by sme sa mali hýbať, to je to najdôležitejšie. No a samozrejme, potom je tiež veľmi dôležitý dostatočný prísun bielkovín v strave. Sme generácia, ktorá skôr inklinuje k uhľohydrátom a sacharidom, ale naše telo ich nestíha spracovávať v dostatočnej miere a preto si ich ukladá do tukových zásob. Veľmi málo tiež ešte stále používame strukoviny, čo je obrovská škoda, pretože sú fantastickým zdrojom prírodných a rastlinných bielkovín a najmä zdrojom vlákniny, ktorú telo potrebuje na to, aby sa mohlo očisťovať. Takže to je to, čo sa snažíme trošku viac preferovať. A takisto odporúčam požitie živočíšnej bielkoviny, tzn. syru alebo nejakého mliečneho produktu, šunky, mäsa, skrátka čohokoľvek, čo pochádza zo zvieratka, dostatočne zapiť nejakým dobrým smoothie z listovej zeleniny, pretože vtedy sa neutralizujú kyslé látky, ktoré tieto jedlá produkujú.

RECEPTY S FANTÁZIOU

Fantázii sa medze nekladú. Sme generácia, ktorá veľmi veľa vecí odkuká od našich mám, ale teraz už máme množstvo iných informácií z televízie, kníh a samozrejme, máme i vlastnú fantáziu. Treba experimentovať. Napríklad u nás doma je veľmi obľúbená praženica alebo omeleta s nastrúhaným jabĺčkom a so škoricou alebo s vanilkovým strukom. Alebo omeleta plnená čerstvým ovocím.

A ak ešte stále váhate, či ďalšiu akadémiu skúsiť na vlastnej koži, určite vás presvedčia samotné účastníčky

„Túžila som dozvedieť sa niečo nové, začať sa zdravo stravovať. Bola som pätnásť rokov vegetariánka, takže nejaké tie znalosti mám, ale vždy sa je čo nové učiť. Uistila som sa vo veciach, ktoré využívam vo svojej kuchyni, niektoré veci som si ozrejmila a hlavne som sa naučila nové recepty. Určite prídem aj nabudúce.“
Ivana Repčeková

„Človek celý život skúša niečo nové, chce dostať do rovnováhy svoje telo i dušu, hľadá v živote niečo zdravšie. Preto som tu. Z tohto stretnutia si určite niečo odnesiem.“
Adriána Vanková

„Chcela som zmeniť svoj životný štýl, upraviť si zdravie a postavu a prejsť na ľahšie jedlá. A je lepšie raz vidieť, ako sto krát niečo sám vymýšľať. Preto som tu už štvrtýkrát. Na takúto stravu by som nahovorila i svoju rodinu, len tá je už ďaleko odo mňa. Odporúčam ju však svojim známym, pretože keď to už raz niekto vyskúša, tak ho to posúva stále ďalej.“
Veronika Harmanová

„Ja sem chodievam až z Bratislavy. Veľmi ma zaujali recepty, ktoré tu boli prezentované, pretože človek nemá takú fantáziu. Páčia sa mi tu i rozhovory s ďalšími účastníkmi akadémie, navzájom si odovzdávame skúsenosti. Doma si určite navarím niečo nové.“
Tatiana Motolíková

K-Vital academy
1
Galéria
K-Vital academy
39
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM