Dominika Pacigová Správy

Pre jedného kvapka, pre druhého život: Študenti aj učitelia z GPUDT darovali krv

Darovať krv zaberie zdravému človeku len niekoľko minút, no pomáha zachrániť životy ľudí, ktorí ju nevyhnutne potrebujú.

Ilustračný obrázok k článku Pre jedného kvapka, pre druhého život: Študenti aj učitelia z GPUDT darovali krv
Foto: SŠDT Poprad

Niekoľko litrov tekutiny, ktorá sa spája s prívlastkami najcennejšia, najvzácnejšia, prúdi v žilách každého človeka. K tým, čo dobrovoľne darovali krv, sa pridali aj študenti a učitelia Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade. Učebne sa zmenili na transfúzne stanice a učebnice vymenila vôľa pomôcť. Darovať krv prišlo takmer 30 študentov z „nového gympla“ i „biliniek“ a dvaja profesori. Boli medzi nimi prvodarcovia aj skúsenejší „veteráni“.

„Krv som darovala už siedmykrát. Keď viem, že môžem darovaním niekomu pomôcť, motivuje ma to viac než čokoľvek iné,“ povedala profesorka Zuzana Biganičová.

„Myslím si, že keď môžem darovať krv a tým aj pomôcť, nie je dôvod prečo neísť. Možno ma inšpiruje ocko, ktorý má zlatú plaketu,“ zdôverila sa žiačka štvrtého ročníka Miriam Krettová. Ďalší študenti sa zhodli, že prišli darovať krv preto, lebo chceli pomôcť.

Darcovia, ktorí chceli urobiť dobrý skutok, museli spĺňať určité kritériá. Museli mať minimálne 18 rokov, byť mesiac bez užívania antibiotík a nemali žiadne alergie ani zdravotné problémy.

Popradskí gymnazisti ukázali, že majú veľké srdce. Možno práve ich krv, ktorú nezištne darovali, niekomu zachráni život.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM