Správy

Pre nový koronavírus aktuálne 41 okresov v červenej fáze: Poprad je medzi nimi

Na Slovensku po týždni viac ako dvojnásobne vzrástol počet červených okresov. Aktuálne je ich v takzvanej červenej fáze 41, minulý týždeň to bolo 19.

Ilustračný obrázok k článku Pre nový koronavírus aktuálne 41 okresov v červenej fáze: Poprad je medzi nimi
Zdroj: pixabay.com

V takzvanej oranžovej fáze je 20 okresov, 18 je zaradených v zelenej zóne. Vyplýva to zo semaforu, ktorý je zverejnený na webe korona.gov.sk.

Poprad prepol na červenú

Medzi červené okresy patrí všetkých päť okresov v meste Bratislava, nasledujú okresy Banská Bystrica, Bardejov, Prievidza, Malacky, Pezinok, Senec, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Dunajská Streda, Snina, Komárno, Liptovský Mikuláš, Martin, Turčianske Teplice, Michalovce, Sobrance, Nitra, Šaľa, Nové Zámky, Poprad, Senica, Skalica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Myjava, Trenčín, Hlohovec, Trnava, Veľký Krtíš, Banská Štiavnica, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Detva. Semafor COVID-19 v pandemickom pláne označuje v červenej fáze situáciu za kritickú.

Kľúčové aspekty

Mária Avdičová vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici pre Dnes24 vysvetlila, čo rozhoduje o zmenách farieb na semafore. „Posudzuje sa viacero aspektov: 14-dňový výskyt prepočítaný na 100-tisíc obyvateľov, index zvýšenia počtu pozitívnych oproti predchádzajúcemu obdobiu, tiež sa berú do úvahy počty hospitalizovaných za daný okres, výskyt v starších vekových skupinách, prípadne aj ďalšie okolnosti, ktoré ovplyvňujú epidemiologickú situáciu,“ vymenovala Avdičová.

Kľúčové sú tak podľa jej slov všetky spomínané aspekty, ktoré sa spoločne konzultujú každý štvrtok dopoludnia a poobede každý RÚVZ zatriedi okresy do príslušnej farby.

Sú na tom horšie

V oranžovej zóne, ktorá naznačuje zhoršujúcu sa situáciu, sú momentálne okresy Brezno, Partizánske, Čadca, Galanta, Humenné, Ružomberok, Zlaté Moravce, Kežmarok, Ilava, Prešov, Sabinov, Gelnica, Spišská Nová Ves, Trebišov, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Vranov nad Topľou, Žilina a Zvolen. Ostatné okresy na Slovensku sú aktuálne v zelenej zóne, kde je podľa semaforu COVID-19 situácia pod kontrolou.

Minulý týždeň bolo zhodne po 19 okresov v červenej i oranžovej fáze. Zelených okresov bolo 41.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM