Peter Handzuš Hokej

Pre rozpočtové provizórium má HK Poprad problémy

Hokejový klub (HK) Poprad neuhradil faktúru vo výške viac ako 4400 eur za prenájom zimného štadióna za mesiac január. Táto informácia odznela na stredajšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva Poprad.

„Faktúra bola splatná do konca januára a vzhľadom na to, že nebol schválený rozpočet, mesto bolo v provizóriu. Preto nebolo možné vyplatiť dotáciu pre hokejový klub a tým vznikol záväzok HK voči mestu Poprad,“ objasnil Emil Kostelničák z Mestského úradu v Poprade.

Hokejovému klubu tak hrozilo zaslanie upomienky zo strany mesta, v krajnom prípade aj exekúcia. HK Poprad žiadal mesto o posunutie termínu splatnosti faktúry. Keďže žiadosť prišla až po dobe splatnosti, mesto nemohlo včas reagovať a termín nepredĺžilo.

Výkonný riaditeľ HK Poprad Tibor Turan však informoval, že hneď ako sa v klube dozvedeli o probléme, faktúru bankovým prevodom uhradili. „Hokejový klub to nezaplatil, lebo nedostal z mesta finančné prostriedky. Keď sme sa dozvedeli o rozhodnutí z mesta, zaplatili sme to hneď, teraz my budeme čakať, či nám mesto pošle ďalšie finančné prostriedky na prevádzkové náklady, alebo nie,“ povedal pre TASR Turan. Tým pádom nemá hokejový klub voči mestu žiadne záväzky a mesto mu môže udeliť dotáciu, ktorú mu v rozpočte vyčlenil. Ide o viac ako 300.000 eur vrátane prevádzkových nákladov.

Podľa Turana ide o obyčajnú byrokraciu a klub sa dostal do finančných problémov predovšetkým pre rozpočtové provizórium. „Žiadal som mesto, aby zmenili to, že keď teraz ostalo zvyšných 4400 eur na prevádzkové náklady, aby to prekvalifikovali na činnosť hokejového klubu. Do dnešného dňa som nedostal odpoveď,“ objasnil Turan.

Ďalej uviedol, že doposiaľ nezaplatil faktúru za február, pretože čaká, ako sa popradská samospráva zachová. „A keď teraz nepriklepnú finančné prostriedky za február, tak ja nevyplatím februárovú faktúru a uvidíme, kam to dospeje,“ zdôraznil Turan. Klub podľa neho nemá finančné prostriedky a má finančné problémy, ako aj iné hokejové kluby na Slovensku. „Už predtým sme žiadali mesto Poprad, aby nám pomohlo finančne v rámci A-mužstva, pretože do play off ideme z 2. miesta,“ doplnil Turan.

Podľa neho mesto klub nedostatočne informovalo o tom, že je v rozpočtovom provizóriu a nemôže vyplácať dotácie. „Keď mesto Poprad vedelo, že je v provizóriu, načo nám vystavovalo faktúru. Dalo sa to vyriešiť predĺžením splatnosti, alebo nevystavením faktúry, alebo dodatkom, že pokiaľ bude mesto v provizóriu, jednotlivé kluby nebudú musieť platiť prevádzkové náklady,“ konštatoval výkonný riaditeľ HK Poprad.

Primátor Popradu Anton Danko sa ešte v januári vyjadril, že z mestskej kasy nepôjde na dotáciu športových klubov ani cent, kým nebude vedieť, akú sumu podielových daní dostane od štátu. To sa však netýka prevádzkových nákladov. „Ak vyplatia faktúru aj s úrokmi za január, tak vo februári dotáciu dostanú,“ uzavrel Danko.

Text: TASR

Pre rozpočtové provizórium má HK Poprad problémy
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM