Monika Vengrínová Tlačové správy

Prečo voliť Pavla Gašpera? Prečítajte si jeho volebný program

Svojim volebným programom chce osloviť všetkých obyvateľov Popradu každej vekovej kategórie a skupín a v každej časti mesta. Jednotlivé body programu navrhol tak, aby si v ňom každý našiel to svoje. Každému Popradčanovi chce priniesť viac istoty a spokojnosti, lepšiu budúcnosť a hodnoty do života.

Ilustračný obrázok k článku Prečo voliť Pavla Gašpera? Prečítajte si jeho volebný program
Zdroj: Dnes24.sk

Domácnosti môžu na vykurovaní ušetriť

Veľké rezervy vidím v rokovaniach so spoločnosťou Dalkia Poprad a.s. Vhodnou komunikáciou by sa dalo ušetriť aj bez investičných projektov, ktoré dnes mesto nepodporuje. Pritom cielenými investičnými akciami je možné ročné náklady na teplo v bytovkách znížiť o 25 až 30%. Otvorenie priestoru pre konkurenciu v dodávke tepla iste povedie ku skvalitneniu v tejto oblasti a ku zníženiu cien. Energetickú úsporu možno dosiahnuť aj netradičnými zdrojmi energie a stavebnými úpravami, ktoré zvýšia počet lacnejších nájomných bytov. Je možné využiť aj elektrické vykurovanie, čo môže byť časom čoraz aktuálnejšie.

Transparentné a zrozumiteľné hospodárenie s majetkom mesta

Za jednu z najdôležitejších vecí v Poprade považujem stransparentniť hospodárenie a dovoliť Popradčanom nazrieť do mestskej pokladne a majetku mesta jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom. Do rozhodovania o mestských investičných akciách by sa malo zapojiť čo najviac obyvateľov. Dnes je, vďaka technológiám, komunikácia aj s veľkým počtom obyvateľov veľmi jednoduchá.

Úcta k šedinám a pomoc postihnutým

Z našej spoločnosti vymizol rešpekt k starým ľuďom. Za veľmi potrebné považujem začať úctu k šedinám vštepovať už malým deťom, aby ich hodnota bola ocenená a docenená a svoje skúsenosti mohli zúročiť v prospech mesta. Aby aj oni sami videli, že sú pre spoločnosť potrební. Pritom im mesto má poskytnúť pocit istoty a bezpečia, ktorý potrebujú. Vo veľmi podobnej situácii sú aj zdravotne hendikepovaní ľudia, ktorí sú, obvykle nie vlastným pričinením, v ťažkej finančnej i životnej situácii. Je úlohou mesta byť nápomocným pri tvorbe chránených pracovných dielní a zapájať týchto ľudí do rôznych činností bežného života, ktoré by s ohľadom na svoj zdravotný stav mohli vykonávať.

Dopravný chaos a nedostatok parkovacích miest

Kvalitné cesty a chodníky by mali byť minimálnym komfortom, ktorý každé mesto svojim obyvateľom ponúka, a to nielen tesne pre voľbami na niekoľkých miestach. Akútne je potrebné riešiť parkovanie, pričom okrem počtu parkovacích miest je nutné zohľadniť podstatne väčšiu potrebu miest pre vozidlá prepravujúce postihnuté osoby pri zdravotníckych zariadeniach. V kritickom stave je výjazd zo sídliska Juh, kde sa z časti Juh 4 a Juh 5 vychádza jedinou cestou.

Psíčkari platia priveľa a nedostávajú nič

Urgentné je v Poprade vyriešiť i nezhody majiteľov a nemajiteľov psov, aby jedny druhých neobťažovali. Už dávno mali byť postavené odpadkové koše s vrecúškami a aspoň jedno ihrisko pre štvornohých miláčikov, kde by sa ukázalo, čo je potrebné ďalej v tejto súvislosti urobiť.

Zeleň patrí do mesta

O zeleň v meste sa musíme starať citlivo. Je potrebné zabezpečiť včasné jarné kosenie a rýchly odvoz pokosenej trávy. Výsadba a strihanie stromov podľa pokynov skúsených odborníkov by malo byť samozrejmosťou. Zavedenie konkurencie aj do tejto oblasti môže priniesť úspory mestu.

Školstvo a kultúra

Rád by som v spolupráci s riaditeľmi popradských škôl vytvoril pre ne vhodné podmienky a vypracoval systém odmeňovania učiteľov, ktorý by ich viedol k lepším výkonom. Je potrebné prehodnotiť, či je pre obyvateľov lepšie, aby mesto prevádzkovalo vlastné škôlky alebo uprednostnilo súkromné škôlky a dozeralo na ne. Zamestnanci týchto zariadení sú s platmi, ktoré majú, hrdinami v práci, ktorú odvádzajú. Dá sa uvažovať aj o tom, aby mesto v rámci svojich možností, vytváralo pre rodičov lepšie finančné možnosti, aby ich deti mohli navštevovať jasličky a škôlky. Veľký priestor vidím aj vo väčšom zapojení Základnej umeleckej školy do diania v meste. Je potrebné viac sprístupniť žiakom a študentom aktivity záujmových krúžkov v meste. Tiež by bolo vhodné pritiahnuť do Popradu zvučné umelecké mená.

Zamestnanosť

Rád by som rokoval so zamestnávateľmi, aby ich aktivity vytvárali čo najviac pracovných príležitostí v meste a zároveň, aby pri konfliktoch medzi spoločnosťami a obyvateľmi v ich blízkosti nedochádzalo k stretom. Podnikatelia môžu výrazne pomôcť rozvoju mesta a radnica, na oplátku, vhodnou propagáciou a prístupom dokáže podporiť ich fungovanie.

Mamičky s deťmi a voľnočasové aktivity

V materských centrách alebo podobných zariadeniach, kde by bolo o deti postarané, môžu mať mamky iný program. Ponuka na kultúrny rozvoj i športové vyžitie by mala byť pestrá a všetci obyvatelia v každej časti mesta by mali mať dostatok príležitostí na aktívne trávenie voľného času aj za nepriaznivého počasia.

Pomocná ruka drobným podnikateľom

Neuhrádzanie pohľadávok drobných podnikateľov je na Slovensku národným športom. Existuje veľa drobných živnostníkov, ktorí tvrdo a kvalitne pracujú, no ich faktúry zákazníci dlhodobo neuhrádzajú a vymáhanie týchto dlhov je veľmi problematické. Mesto by sa malo v tejto veci vhodne angažovať na parlamentnej úrovni. Isté možnosti má aj pri výbere dodávateľov a financovaní investičných akcií. V rámci legálnych možností by ma tešilo, keby mestské zákazky realizovali ľudia z mesta a blízkeho okolia.

Aktívna komunikácia medzi mestom a občanmi

Ak sa občania nepretržite domáhajú naplnenia svojich potrieb, zmena musí skôr, či neskôr nastať. To vidíme na komunikácii združenia Pre mesto s radnicou vo veci rekonštrukcie námestia. Moja predstava o efektívnej komunikácii však je, že to má byť práve primátor, mestské zastupiteľstvo a radnica, kto ide iniciatívne k občanom, aby preskúmal ich potreby, ich túžby a ich názory na vykonané kroky. Každý národ má vládu a každé mesto má správu, akú si zvolí a tá je obrazom svojho národa, respektíve mesta. Silno vnímam, že kultúra ľudí v meste i v celej krajine sa intenzívne mení k lepšiemu. Pritom práve túžba po zmene k lepšiemu je čoraz zreteľnejšie vyjadrovaná z každej strany. Teším sa, že 15. november 2014 bude nielen popradským míľnikom na ceste k tejto zmene.

Ďalšie informácie o Pavlovi Gašperovi nájdete na jeho webovej stránke www.pavolgasper.sk a na facebookovej stránke Pavol Gašper verejný činiteľ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM